Dia de l’acció humanitària: coneix els nostres 7 principis humanitaris

El nostre món cada vegada viu crisis humanitàries més intenses: terratrèmols, ciclons, conflictes armats, fam... Grans emergències que deixen a milions de persones en situació d’extrema vulnerabilitat
El Dia de l’Acció Humanitària és un moment per recordar totes les persones que pateixen i afrontenemergències i els treballadors que lluiten per protegir-los i atendre les seves necessitats bàsiques.

A UNICEF treballen a partir de 7 principis humanitaris bàsics que tots els nostres professionals en emergències han de respetcar. Vols conèixe’ls? Te’ls resumim:
 
  • 1. Imperatiu humanitari. En les situacions d’emergència cal atendre amb especial atenció el patiment de les persones més vulnerables, els infants, lesdones, la gent gran i elsdesplaçats.
  • 2. Neutralitat. En el marc d’enfrontaments armats, les agències humanitàries i els seus professionals no podem posicionar-nos sobre les parts en conflicte. I, encara més important, les nostres accions no poden suposar un benefici per a cap de les parts.
  • 3. Imparcialitat. Facilitem l’ajuda a tothom que pateix, sense discriminacions per cap motiu. El principi que guia la nostra acció humanitària és la necessitat.
  • 4. No fer mal. Hem d’evitar qualsevol tipus de dany colateral que les nostres actuacions puguin implicar o intentar reduir-los al màxim. 
  • 5. Responsabilitat. Ens sentim responsables tant davant dels beneficiaris com dels donants que donen suport a la nostra tasca.
  • 6. Participació. És molt important comptar amb les persones beneficiàries i fer-les partíceps de qualsevol presa de decisions i també treballar en el desenvolupament de les seves capacitats.
  • 7. Respecte per la cultura i els costums. L’acció humanitària requereix una sensibilitat especial cap als costums locals que són diversos, si bé els drets humans són universals.
 

DIA DE L'ACCIÓ HUMANITÀRIA: ELS INFANTS, ELS MÉS VULNERABLES

Durant les crisis humanitàries, els infants són especialment vulnerables a les malalties, ladesnutrició i la violència. Elcaos i la inseguretat durant les emergències posen en perill la seva alimentació, els serveis sanitaris i altres serveis socials que els afecten directament.

Per això, els nostres professionals humanitaris, a més de seguir fermament els 7 principis, treballen sempre amb unfocus especial en la protecció dels drets dels infants en tot moment durant les emergències.

Si vols, pots col·laborar amb la nostra tasca en crisis humanitàries fent una aportació al nostre fons d’emergències. Qualsevol ajuda suma!