Com explico una epidèmia als més petits?

Els mitjans de comunicació i l'alarma social de vegades precipiten el treball de famílies i educadors obligant-nos a explicar coses de les que mai crèiem que necessitaríem haver de parlar amb els més petits. No és la fi del món: només cal tenir molt clares les prioritats
¿Cómo explico una epidemia a los más pequeños? - Dibujo infantil de un monstruo - CC by-nc-nd 2.0/Mr. Evil Cheese Scientist - Flickr

 

"El coronavirus és un animaló petit amb corona?"

Des de fa unes setmanes sembla que no es parla de res més que no sigui el COVID-19 ("el coronavirus"): als mitjans, al carrer, a les famílies, als centres educatius i fins i tot a les aules d'educació infantil. No sembla el tema més adequat per parlar-ne a l'assemblea d'infantil, però de vegades els nens i nenes són els que ho proposen perquè estan nerviosos per l'expectació que noten al seu voltant i necessiten expressar-se. Com podem afrontar aquesta situació des d'un punt de vista educatiu? Si ja coneixes les nostres propostes  d'educació en drets d'infància, potser ja imagines com: enfocant el tema de manera que protegim els drets dels nens i nenes dels que som responsables. En aquest cas, especialment els seus drets a la protecció i la salut.

 
Protegir les seves emocions

Els infants molt petits encara no han adquirit la maduresa suficient per poder entendre alguns aspectes biològics, socials i econòmics de les malalties. Habitualment, quan hi parlem sobre els problemes de salut emprem eufemismes com trucar a virus i bacteris "animalons invisibles", referir-nos a la malaltia com "pupa" o dir que la gent malalta "està malaltona". Aquestes imprecisions no contribueixen a la seva formació científica (per a la qual encara hi haurà temps) però contribueixen a un altre aspecte molt important de l'educació en aquesta etapa: protegir el seu benestar emocional.

La prioritat en aquesta etapa ha de ser, precisament, protegir nens i nenes de tota aquella informació que encara no poden processar i que els pot portar a desenvolupar ansietat i pors causa de la incertesa. En aquest sentit convé:

  • Evitar que vegin o escoltin notícies i reportatges amb un enfocament sensacionalista o morbós de la situació.
  •  Evitar que s'exposin molt de temps a notícies sobre el problema, encara que el tractament sigui adequat: el temps que dediquem a un tema també pot transmetre inquietud, encara que el to no sigui alarmista.
  • Evitar involucrar-los en converses d'adults sobre la situació, especialment si són acalorades o inclouen bromes i dobles sentits: encara que no estiguem parlant amb ells, saben del que parlem i treuen les seves pròpies conclusions.
  • Dedicar temps a resoldre els seus dubtes i inquietuds, en un llenguatge adaptat a la seva capacitat de comprensió, però no enganyós. Si sents que et falten recursos per transmetre informació, pots recórrer a alguns dels contes que s'editen cada any sobre salut i malalties, ja que permeten als nens i nenes processar l'impacte emocional a través de la imaginació. En la teva biblioteca o llibreria més propera podran recomanar-te alguns títols interessants.

Protegir la seva salut

En aquest moment del desenvolupament és també molt important establir les bases de les competències d'autoprotecció que els permetran ser responsables sobre la seva salut i la d'altres persones al llarg de la seva vida. No cal un tractament exhaustiu de les causes i efectes de les malalties per començar a incidir educativament en conductes de protecció que sí que estan a l'abast de nens i nenes des d'edats molt primerenques i que a més a més els permeten desenvolupar el seu sentit d'autoeficàcia i seguretat en si mateixos:

  • El rentat de mans amb aigua i sabó: no només aprendre a rentar-se bé les mans, sinó adquirir l'hàbit i ser capaços de demanar i promoure aquesta necessitat en diferents contextos (per exemple: recordar-ho a altres infants, pensar-hi quan van a un restaurant ...)
  • Reconèixer les circumstàncies quotidianes en què estem en contacte amb brutícia i ser capaços de prendre precaucions. Per exemple: tocar terra, contacte amb animals domèstics, precaucions davant escombraries i excrements ...
  • Aprendre i interioritzar aquelles mesures higièniques que protegeixen als altres, per exemple: l'ús de mocadors i tovallons, aprendre a mocar-se i a netejar-se, evitar compartir coberts i gots ...
  • Adquirir respecte per l'entorn: petites contribucions a la higiene domèstica i escolar, adquirir l'hàbit de tirar les deixalles a les escombraries, conèixer la importància de la neteja de l'entorn, de la roba, de la vaixella ...

Prevenir la violència

A aquesta edat que encara no tenim la capacitat de reflexió necessària per fer una anàlisi crítica de les informacions errònies o malintencionades. No podem evitar que els nens i nenes entrin en contacte amb determinades opinions, però hem de prestar especial atenció perquè fins i tot el que un nen o nena una mica més gran podria entendre com un acudit pot ser pres literalment pels més petits.

En aquest sentit és molt important dedicar un temps extra a detectar els malentesos que poden estar afectant la seva percepció de salut i la malaltia perquè poden establir les bases d'estereotips i prejudicis duradors. Per exemple:

- "El meu veí xinès és un coronavirus".
- "Si la teva àvia tus, es morirà".
- "Cal allunyar-se dels vells".
- "Els pobres contagien malalties".

De vegades, per més que ens esforcem a tractar adequadament i amb sensibilitat aquests temes a l'aula o en família, no podem evitar que les converses entre nens i nenes es converteixin en un "telèfon atrotinat". Tot i que és comprensible i que, en edats molt primerenques no hi ha realment malícia en els comentaris, és molt necessari reconduir les percepcions errònies que puguin estar-se formant sobre determinades persones o col·lectius, per evitar que, amb el temps, es converteixin en una cosa més greu.

Recorda: l'exemple val més que les paraules

A qualsevol edat, però molt especialment amb els més petits, de poc servirà ensenyar a rentar-se les mans si no ens veuen a nosaltres fer-ho sovint. Tampoc tindrà gaire efecte el que els diguem sobre estar tranquils si perceben el nostre nerviosisme o que els renyem per anomenar "coronavirus" a algú si després ens senten a nosaltres fer acudits que no saben interpretar. En una etapa de desenvolupament en què les habilitats lingüístiques encara no estan plenament desenvolupades gran part de l'aprenentatge es realitza per imitació i té un alt component emocional. L'educació dels més petits és un esforç que ens pot obligar a emprar tots els sentits.

 
Resum de competències per aquesta etapa educativa

Totes les recomanacions anteriors es refereixen a nens i nenes d'Educació Infantil (fins als 6 anys, aproximadament, depenent de l'grau de maduresa). En altres edats haurem de tenir altres enfocaments més adequats al seu nivell de competència i que els permetin aprendre i desenvolupar-se d'acord a la seva edat.

Aprenentatges sobre prevenció de malalties en Educació Infantil

ConocimientosActitudesCompetencias
  • Totes les persones podem emmalaltir, és un fet natural que també els hi passa a altres éssers vius.
  • Moltes malalties es poden prevenir si ens alimentem bé, dormim prou i fem exercici.
  • No totes les malalties es contagien. Els hàbits d'higiene (com rentar-se les mans) són molt importants per prevenir les malalties contagioses.
  • Algunes malalties són més freqüents en determinades èpoques de l'any i altres són més freqüents en nens i nenes o en persones grans.
  • Les persones no tenen la culpa de posar-se malaltes. Quan algú està malalt necessita cures i comprensió.
  • Interès per la salut i els hàbits saludables. 
  • Empatia cap a les persones que s'han posat malaltes.
  • Respecte per les normes d'higiene i de prevenció.
  • Capacitat per practicar mesures d'higiene adequades a la seva edat, per demanar-les i per recordar-se-les als altres.
  • Disposició a preguntar a la seva família o educadors els dubtes que pugui tenir sobre salut i malalties. 
  • Capacitat per distingir entre conductes saludables i no saludables en el seu entorn proper.
  • Voluntat d'ajudar altres persones que s'hagin posat malaltes, en funció de les seves possibilitats.
 
Participa en la conversa

Has tractat aquest tema amb nens i nenes petits i tens exemples d'èxit que puguin ajudar a altres educadors i les famílies? Comparteix-los amb nosaltres en xarxes socials (Twitter | Facebook | Instagram) o envia'ns un correu a [email protected] Ens interessarà molt conèixer-los!

 

Todo va a salir bien

#educaCOVID19

La COVID-19 està tenint un impacte molt important en el dret a l'educació de milions d'estudiants, en els docents i centres educatius i les famílies. Calen solucions innovadores, recursos i temps, però també paciència i bona voluntat. Junts podem superar aquest sotrac educatiu i convertir-lo en una oportunitat d'aprenentatge. Fem que tot vagi bé!

Descobreix més

Novedades sobre educación y coronavirus

Diàlegs per Reimaginar l'educació: Catalunya

Diàlegs per Reimaginar l'educació: Catalunya

El Conseller d'Educació de la Generalitat de Catalunya, Josep Bargalló Valls, ha conversat amb UNICEF en el marc de la …

La importància de la identificació primerenca

La importància de la identificació primerenca

La emergencia mundial provocada per la COVID-19 ha evidenciado la interconnexió que hi ha entre els drets de la infànci…

Salutacions sense contacte

Salutacions sense contacte

El coronavirus està canviant moltes rutines del nostre dia a dia, però que mantinguem la distància física no vol dir qu…

Educació en salut: quadern d'activitats i recursos

Educació en salut: quadern d'activitats i recursos

Propostes per promoure hàbits saludables des de l’escola i garantir el dret a la salut de tota la comunitat educativa

Els docents atorguen un aprovat general al curs 2019-2020, tot i que "el nou curs escolar es presenta incert"

Els docents atorguen un aprovat general al curs 2019-2020, tot i que "el nou curs escolar es presenta incert"

UNICEF Espanya va llançar una enquesta amb el propòsit de conèixer la nota que els docents li atorgaven al curs escola…

Els docents reimaginen el proper curs escolar

Els docents reimaginen el proper curs escolar: “L'escola ha de saltar els murs i arribar a tothom en les mateixes condicions"

Docents de diferents punts del país reflexionen sobre les lliçons apreses del curs escolar 2019-2020 per reimaginar el …

COVID-19: Reimaginar l'educació

COVID-19: Reimaginar l'educació

Aquest document fa un repàs de 10 claus que fins ara no eren habituals en un debat educatiu, amb l'objectiu de fomentar…

Aprendre de la pandèmia per reimaginar l'educació

Aprendre de la pandèmia per reimaginar l'educació

Si volem abordar el nou curs amb les màximes garanties és fonamental que extraguem una sèrie d'aprenentatges del que ha…

Uneix-te a la lliçó més gran de món en directe: 16 de juny

Uneix-te a la lliçó més gran de món en directe: 16 de juny

Dimarts vinent, a les 17h. se celebrarà la primera classe en línia de la "Lliçó més gran del món". La cita serà a YouTu…

7 claus per avaluar l'emprenta digital de l'educació durant el confinament

7 claus per avaluar l'emprenta digital de l'educació durant el confinament

El període de confinament ens deixa diverses lliçons, unes apreses i altres per consolidar. També ens deixa moltes preg…

Canvis en la convocatòria de la 4a edició de reconeixment de centres referents

Canvis en la convocatòria de la 4a edició de reconeixment de centres referents

La convocatòria de reconeixements corresponent al curs 2019-2020 s'ha vist també afectada per la pandèmia de la COVID-1…

Coronavirus: Cap al despatx de direcció!

Coronavirus: Cap al despatx de direcció!

De la capacitat dels equips directius dels centres educatius per interpretar aquests moments incerts dependrà, en gran …

Dona y contribuye a que todo salga bien.

Elige ahora tu aportación para ayudarnos a suministrar material sanitario contra el coronavirus.

Saps que pots recuperar fins a un 80% de les teves donacions? Més info

Si prefieres, contacta con nosotros en el 900 907 500 de lunes a viernes de 9:00h a 21:00h y sábados de 11:00h a 17:00h | [email protected]