El nostre planeta, els nostres drets: material educatiu per al curs 2017-2018

“El nostre planeta, els nostres drets” és un conjunt d’activitats i recursos sobre drets d’infància i canvi climàtic. Descobreix tot el que es pot fer des de les aules!

 

© UNICEF/UN056164/Sokhin

 

Lluitar contra el canvi climàtic pot ser un objectiu educatiu? Pensem que sí: el canvi climàtic és un dels reptes més importants als quals s’enfrontaran les generacions presents i futures i, de fet, ja està impactant en les vides de molts infants d’arreu del planeta. Dotar el nostre alumnat dels coneixements, competències i actituds que els permetin enfrontar-se a aquest desafiament amb opcions de superar-lo és una responsabilitat inajornable.

Drets i clima

Els nostres materials educatius per a aquest curs aborden aquest tema des d’una doble perspectiva:

  • El dret a la salut: tots els infants i adolescents tenen dret a viure en un entorn saludable i a conèixer com s’han de protegir dels canvis que es puguin produir en el seu medi ambient. També hi ha un imperatiu de justícia intergeneracional: els infants són els qui menys responsabilitat tenen sobre els actuals problemes mediambientals, però són i seran els qui més en pateixin les conseqüències.
  • El dret a la participació: en tan sols 18 anys, un nen o nena nascut avui serà una persona adulta amb plena responsabilitat sobre les decisions que prengui. Des de l’àmbit educatiu, tenim l’oportunitat d’oferir-los coneixements, d’inspirar-los una actitud crítica i responsable i d’afavorir el desenvolupament de competències que els permetin ser ciutadans actius i compromesos.

 

A més, el canvi climàtic té un paper important en algunes catàstrofes naturals que posen en perill els drets d’infants d’arreu del món, com ara els tifons, les inundacions, les onades de calor o l’amenaça de la sequera i la desertització en països com el Níger.

Els materials didàctics

El conjunt de materials educatius per al curs 2017-2018 inclou:

Guia de curs

La guia resumeix algunes idees que poden servir d’inspiració als centres educatius i docents que vulguin abordar el canvi climàtic des dels drets de la infància, fomentant la participació i la responsabilitat de l’alumnat, tant des del seu entorn més proper (centre educatiu, barri, municipi…) com en relació amb la dimensió global del problema.

La guia impresa s’envia per correu durant el mes de setembre als centres registrats en el programa educatiu d’UNICEF i també es pot descarregar en format PDF: CAT | CAS |ENG

Activitats per etapa

La guia inclou enfocaments didàctics per als diferents nivells educatius, complementats amb activitats per edat. Aquestes activitats estan dissenyades perquè es facin al voltant del 20 de novembre, Dia Universal de la Infància, però es poden adaptar a altres dates del calendari escolar.

Activitat per a Educació Infantil: Ens protegim del clima

Desenvolupar un enfocament de prevenció des de la primera infància és clau per adquirir valors i competències mediambientals que ens acompanyaran tota la vida. Aquesta activitat es completa amb el conte “Els tres porquets i el vent ferotge”.

 
Activitat per a Educació Primària: Veus per defensar el planeta

Conèixer els problemes relacionats amb el canvi climàtic, ser capaços de formar-nos-en una opinió crítica i informada i tenir la llibertat i el suport per expressar-la són primeres passes clau per comprometre’ns amb accions que contribueixin a la protecció del medi ambient. L’activitat inclou dos vídeos en què infants de diferents llocs expressen les seves visions del canvi climàtic.

 
Activitat per a Educació Secundària: Missió: un futur sostenible

La humanitat necessita una generació de persones que entengui els riscos de la sobreexplotació dels recursos del planeta i que promogui modes de vida i de negoci més sostenibles i respectuosos amb el medi ambient i amb els drets humans. Aquesta activitat s’orienta al desenvolupament d’un projecte que ens permeti exercir els nostres drets a la participació i a un medi ambient saludable.

 
Glossari

Aquest glossari inclou alguns dels termes que poden ser útils per tractar el tema del clima a partir de segon cicle d’Educació Primària.

 

 

Activitats i recursos: Drets de la infància i canvi climàtic

Veus per defensar el planeta

Amaya Lopez |

Veus per defensar el planeta

Activitat per a Educaciò Primaria

Drets d’infància i canvi climàtic: vídeos

Amaya Lopez |

Drets d’infància i canvi climàtic: vídeos

Vídeos per tractar a l’aula el canvi climàtic des d’una perspectiva de participació infantil i juvenil

Els tres porquets i el vent ferotge

Amaya Lopez |

Els tres porquets i el vent ferotge

"I buffà i buffà... i la casa ensorrà"

Missió: un futur sostenible

Amaya Lopez |

Missió: un futur sostenible

Activitat per a Educació Secundària / Batxillerat

Ens protegim del clima

Amaya Lopez |

Ens protegim del clima

Activitat per a Educació Infantil per a entendre els riscos que els successos climàtics poden comportar per a nosaltres

Guia del curs 2017-2018: Drets d’infància i canvi climàtic

Amaya Lopez |

Guia del curs 2017-2018: Drets d’infància i canvi climàtic

Educació en drets i ciutadania global. Guia del curs 2017-2018. ACTIVITATS I RECURSOS

Glossari sobre canvi climàtic i drets de la infància

Amaya Lopez |

Glossari sobre canvi climàtic i drets de la infància

Recopilació de termes per poder abordar a l’aula qüestions relacionades amb el canvi climàtic i la relació que té amb e…

Coneix més sobre els drets de la infància en l'àmbit educatiu

Blog

Cada setmana ocorren coses noves en els centres que col·laboren amb UNICEF i aquest és el lloc per compartir les vostres experiències. També trobaràs aquí informació d'última hora sobre novetats relacionades amb el programa educatiu i l'Educació en Drets.

Educació en Drets

Descobreix què és una escola en drets i com pots començar a treballar per convertir el teu centre educatiu en una escola defensora dels drets de la infància.

Biblioteca

Accedeix a guies, manuals, fitxes, activitats, còmics, contes, presentacions per a l'aula i altres materials didàctics per treballar els drets de la infància a l'aula. Disponibles per a descàrrega gratuïta en PDF.

 

Únete al programa

Forma parte de nuestra red de centros educativos comprometidos con los derechos de la infancia

 

  • Tendrás acceso gratuito a los materiales educativos del programa.
  • Recibirás información personalizada.
  • Podrás publicar y compartir en el blog las experiencias de educación en derechos de tu centro educativo.

 

Únete