2 mesos d'confinament i de treball per l'educació

Tot i que la vida continua malgrat l'expansió de la malaltia, la situació no és la mateixa que a principis de març
Imagen: Markus Spiske | Unsplash

Ja han passat dos mesos des de l'establiment de l'estat d'alarma a Espanya. L'emergència provocada pel COVID-19 ha derivat en una emergència educativa sense precedents en el món.

L'estat d'alarma a Espanya va començar el 14 de març, i va suposar el tancament de tots els centres educatius de tots els nivells a tot el territori. Aquesta mesura ha fet que els 8.237.006 estudiants d'ensenyaments no universitaris hagin hagut de continuar amb el seu aprenentatge des de casa, posant a prova la capacitat de resposta del sistema educatiu, de les famílies i dels mateixos nens, nenes i adolescents.

Tot i que els centres hagin tancat, l'educació no s'ha aturat. Tampoc UNICEF Espanya: hem donat una resposta integral i un acompanyament constant a la comunitat educativa defensant els drets de la infància i la ciutadania global.

Durant aquest temps de confinament hem seguit en contacte amb els centres educatius, especialment amb els centres referents en educació en drets de la infància i la ciuradania global  i les escoles col·laboradores a través de diferents propostes, mesures i iniciatives en els diferents nivells (administració, professorat, famílies i alumnat), de les que, com a resum, destquem:

Administració

La nostra experiència de treball a tot el món ens permet poder oferir mesures per resoldre el curs escolar 2019-2020 i planificar sense demora les accions que permetin assegurar el dret a l'educació a mig termini, per protegir a més el dret a la salut de la comunitat educativa

Per a això, hem adreçat a les autoritats educatives un seguit de recomanacions que es poden consultar en els documents:

Professorat

Durant aquestes setmanes de confinament hem estat en contacte amb el personal docent de molts centres educatius, coneixent el seu excel·lent treball i dedicació. Amb el propòsit de conèixer la situació del sistema educatiu durant el confinament, des d'UNICEF Espanya vam fer una enquesta que van respondre 390 docentsanzamos una encuesta que respondieron 390 docentes

Aunque esta encuesta no es representativa de la comunidad educativa española (tampoco era su propósito), si nos permitió extraer algunas conclusiones a través de las cuales orientar recursos, políticas y acciones determinadas. 

A més, hem estat molt actius en les nostres xarxes socials i en el nostre blog, compartint materials, idees i propostes durant aquests 55 dies. Hem parlat de la bretxa digital, dels Objectius de Desenvolupament Sostenible o de el dia de la Terra, entre altres temes.

Participació infantil i adolescent

El confinament ha permès visualitzar el talent de molts nens, nenes i adolescents els quals, a través de la participació infantil i adolescent ens han permès conèixer receptes de cuina, entrenaments esportius, trucs de màgia o nous pentinats, entre altres coses. A través dels 22 capítols de Clip Club TV d'UNICEF i Alcántara Family Foundation hem estat testimonis d'aquest talent.

Famílies

La majoria dels nens, nenes i adolescents han passat el confinament a casa amb la família. Per fer més suportable aquesta situació, des del principi de l'confinament vam proposar 10 tasques de rutina diària a la llar que involucraven tota la família. També hem parlat de la sortida dels infants per passejar i el rol de les àvies i els avis en la nostra societat, ja que juguen un paper importantíssim en el desenvolupament emocional i educatiu dels nens, nenes i adolescents

La vida continua

Tot i que la vida continua malgrat l'expansió de la malaltia, la situació no és la mateixa que a principis de març. Per això, des d'UNICEF seguirem impulsant l'educació en drets de la infància i la ciutadania global, desenvolupant noves mesures i accions durant les diferents fases de l'emergència educativa de la COVID-19. Per aconseguir-ho, et demanem que, si pots, col·labores amb nosaltres.

Todo va a salir bien

#educaCOVID19

La COVID-19 està tenint un impacte molt important en el dret a l'educació de milions d'estudiants, en els docents i centres educatius i les famílies. Calen solucions innovadores, recursos i temps, però també paciència i bona voluntat. Junts podem superar aquest sotrac educatiu i convertir-lo en una oportunitat d'aprenentatge. Fem que tot vagi bé!

Descobreix més

Dona y contribuye a que todo salga bien.

Elige ahora tu aportación para ayudarnos a suministrar material sanitario contra el coronavirus.

¿Sabes que puedes recuperar hasta un 80% de tus donaciones? Más info

Desgravació fiscal

Deducció i desgravació de donacions a UNICEF

Si has decidit fer-te soci o fer un donatiu puntual a UNICEF t'informem que pots desgravar aquestes donacions de la teva declaració de la renda. Des del gener del 2020 s'han incrementat els tipus de deducció aplicables a les donacions que es facin a favor d'UNICEF Espanya, com a entitat acollida al règim fiscal especial de la Llei 49/2002, de 23 de desembre

Persones físiques (IRPF)Percentatge de deducció
Primers 150€80%
Resta35%
Donacions plurianuals (a la mateixa entitat durant almenys 3 anys) > 150€ *40%
Límit deducció base liquidable10%

*Per import igual o superior, en cada un d'ells, al de l'exercici anterior.

Persones Jurídiques (IS)Percentatge de deducció
Donacions en general35%
Donacions plurianuals (a la mateixa entitat durant almenys 3 anys)*40%
Límit deducció base liquidable10%

*Per import igual o superior, en cada un d'ells, al de l'exercici anterior.

  • Si ets persona física, en l'IRPF corresponent a aquest any podràs deduir el 80% de l'import de les teves quotes i/o donatius íntegres per aportacions de fins a 150 € a l'any. A partir d'aquesta quantitat la deducció serà del 35% o del 40% si portes col·laborant amb nosaltres com a mínim 3 anys seguits, amb un límit del 10% de la base liquidable
  • Si ets persona jurídica, en l'impost de societats podràs deduir el 35% de les teves quotes i/o donatius íntegres. Si portes col·laborant amb nosaltres com a mínim 3 anys seguits la deducció és del 40%, amb un límit del 10% de la base liquidable.
  • Si ets persona física o jurídica no resident a Espanya i obtens rendes al nostre país, tens també un benefici fiscal per l'import dels teves donatius. Pots consultar-ho a www.aeat.es
  • Si vius en una comunitat autònoma subjecta a un règim foral particular o que ha establert deduccions addicionals per donacions a ONG, les deduccions aplicables poden ser diferents.

Recorda que perquè puguem informar l'Agència Tributària de l'import de les teves quotes i donatius és imprescindible que ens hagis facilitat el DNI o NIF i domicili.

Si us plau, si encara no ho has fet, truca'ns al 900 907 500 o escriu-nos a [email protected] o facilita'ns aquestes dades a través de la teva àrea de col·laborador al nostre web: www.unicef.es/acceso.
Si vols ampliar la informació sobre aquests beneficis fiscals, si us plau, consulta la web de l'Agència Tributària: www.aeat.es

Si prefieres, contacta con nosotros en el 900 907 500 de lunes a viernes de 9:00h a 21:00h y sábados de 11:00h a 17:00h | [email protected]