Gotes que es transformen en salut

On arriben les gotes que arrepleguem en les carreres de l’aigua? Les nostres gotes ajuden a sostindre el Programa de Supervivència Infantil d’UNICEF al Níger. Este programa actua en projectes relacionats amb alimentació, salut, atenció a la maternitat i aigua potable, higiene i sanejament. La creació d’una xarxa de centres rurals de salut és un exemple de projecte.

Arribar fins a Sarkin Yamma-Sofoua, un poble situat al sud-est del Níger sense cap carretera prop, significa fer un llarg viatge per camins de terra. El viatge és pesat encara que es faça amb cotxe, perquè és una regió semidesèrtica on fa molta calor i la pols del camí i els clots dificulten el transport. La ciutat més pròxima, Maradi, té a penes 170.000 habitants i un aeroport amb una sola pista a què no arriba cap línia aèria comercial. Maradi és la tercera ciutat del país.

 

Vista de Sarkin Yamma-Sofoua en Google Earth
Imatge de Sarkin Yamma-Sofoua al Google Earth. Les taques redones de color marró són poblets, molts no arriben a 20 cases, connectats únicament per camins de terra. Si vols localitzar-lo en Google Earth, heus-ne ací les coordenades decimals: 13,3582033311, 6,93257851091.

Els habitants d’este remot indret tenen sort, perquè des de fa uns quants anys tenen un centre de salut.

 

"No hi ha cap altre centre de salut en les proximitats i ací no hi ha ningú que tinga cotxe. Abans la gent havia de caminar uns quants quilòmetres fins a arribar a la carretera i pagar algú perquè la portara a un centre de salut", diu Chaïbou Balla, l’agent de salut responsable d’este centre. "Abans la gent, ras i curt, no tenia accés a la sanitat ".

"Antes la gente simplemente no tenía acceso a la sanidad"

Chaïbou Balla tracta cada dia unes 100 persones en el centre de salut i diu que és un bon senyal, ja que les dones han començat a prestar més atenció a la seua salut i a la dels fills. Cada dia atenem un part en el centre, mentre que abans estes dones no tenien cap lloc on pogueren rebre atenció mèdica si tenien alguna complicació. El Níger és el segon país amb més mortalitat materna del món.


Més del 80% de la població del Níger viu en àrees rurals tan remotes com Sarkin Yamma-Sofoua. UNICEF ajuda des de fa 10 anys el govern del Níger a establir una xarxa rural de centres de salut. Estos centres permeten portar servicis de salut primària a les comunitats més aïllades del país.

 

Una matrona ayuda a una mujer a dar el pecho a su bebé tras el parto
Una comare ajuda una mare a donar el pit al nadó en un centre rural de salut. ©UNICEF/Giacomo Pirozzi


El transport fins als centres de salut no és l’únic problema a què s’enfronten les persones que viuen en zones rurals. En alguns pobles la gent s’estima més acudir al curandero que no a un doctor que no forma part de la comunitat. Desconfien dels forasters i tenen por dels perills que el viatge representa per a la família.

 

"Tindre tan prop un agent de salut en qui la comunitat confia ha sigut una gran canvi per a nosaltres", diu Sahia Iro, una jove mare de 25 anys. “Ara porte els xiquets al centre de salut quan tenen febra o diarrea”.


Els centres de salut formen part de l’estratègia d’UNICEF de millorar la supervivència infantil al Níger i van aconseguint resultats esperançadors: la creació de la xarxa rural de centres de salut ha contribuït molt a millorar l’accés al tractament de les tres principals malalties infantils: malària, pneumònia i diarrea. Així, gota a gota, centre a centre, els infants nigerians estan un poc més prop d’assolir el seu dret a la supervivència.

 

Una mujer con su bebé esperan en un puesto rural de salud
Mare i fill en la sala d’espera d’un centre rural de salut. ©UNICEF/Giacomo Pirozzi
 

 

Participa al blog

Cada setmana passen coses noves en els centres enredats i aquest és el lloc per compartir les vostres experiències. També trobaràs aquí informació d'última hora sobre novetats relacionades amb l'Educació per al Desenvolupament. Contribueix amb les notícies de les activitats que desenvolupi el teu centre! (Recorda iniciar sessió per poder publicar el teu notícia).

Comparteix