Somàlia: la vida dels nens en perill, cada vegada més

UNICEF manifesta la seva preocupació extrema per l'impacte que està tenint en els nens l'escalada de la violència en el conflicte de Somàlia. "Cada vegada més nens i civils estan atrapats enmig dels atacs i del foc creuat en el sud i centre de Somàlia", va afirmar el Representant d'UNICEF a Somàlia, Sikander Khan. "Durant les últimes setmanes estem veient un augment molt preocupant de morts i ferides greus a nens."

Segons el sistema de supervisió i informes de l'ONU sobre violacions greus dels drets de la infància, 24 nens han estat assassinats en el conflicte durant el passat mes d'octubre, gairebé el doble dels assassinats de nens produïts mensualment en aquest any. A més, 58 nens han sofert ferides greus a l'octubre, convertint-se en el mes amb major nombre de nens ferits a conseqüència del conflicte armat a Somàlia aquest any. En el que portem d'any 2011, s'ha confirmat que prop de 300 nens han sofert lesions greus i més de 100 han mort a conseqüència del conflicte."Tot i que hem confirmat aquestes xifres de nens assassinats i ferits greus, és probable que la dimensió sigui molt major, amb molts més nens assassinats o ferits que no s'han pogut confirmar", va assenyalar Khan.

També és objecte de preocupació el reclutament i la utilització de nens per part de grups armats i la violència sexual contra nens i dones. Aquest any, el sistema de supervisió i informes de l'ONU ha confirmat que més de 600 nens han estat reclutats i utilitzats per part de grups militars, i uns 200 han estat violats, en la seva majoria nenes."Les vides dels nens de Somàlia estan cada vegada més en greu perill a causa de l'escalada del conflicte. D'acord amb eldret internacional, fem una crida a totes les parts en el conflicte a Somàlia perquè detinguin totes les matances, mutilacions, el reclutament i les violacions de nens. S'ha de garantir la seguretat i la protecció dels nens davant qualsevol acte hostil", va dir Khan. L'escalada de violència també posa en perill el subministrament d'assistència humanitària a els qui més ho necessiten. "Molts dels centenars de milers de nens que ja s'enfronten a una situació de vida o mort a causa de la fam i les malalties, ara fan front al risc que es paralitzi l'ajuda humanitària. Fem una crida a totes les parts perquè ens permetin respondre de manera ràpida i completa als nens i les dones que ho necessiten. Les vides de milers de nens estan en joc i són la nostra responsabilitat", va declarar Khan.