Somàlia: la vida dels infants en perill, cada vegada més

UNICEF manifesta la seua preocupació extrema per l'impacte que està tenint en els infants l'escalada de la violència en el conflicte de Somàlia. "Cada vegada més infants i civils estan atrapats enmig dels atacs i del foc creuat en el sud i centre de Somàlia", va afirmar el Representant d'UNICEF a Somàlia, Sikander Khan. "Durant les últimes setmanes estem veient un augment molt preocupant de morts i ferides greus a infants".

Segons el sistema de supervisió i informes de l'ONU sobre violacions greus dels drets de la infància, 24 infants han sigut assassinats en el conflicte durant el passat mes d'octubre, quasi el doble dels assassinats d'infants produïts mensualment en aquest any. A més, 58 infants han patit ferides greus a l'octubre, convertint-se en el mes amb major nombre d'infants ferits a conseqüència del conflicte armat a Somàlia aquest any. En el que portem d'any 2011, s'ha confirmat queprop de 300 infants han patit lesions greus i més de 100 han mort a conseqüència del conflicte.

"Tot i que hem confirmat aquestes xifres d'infants assassinats i ferits greus, és probable que la dimensió siga molt major, amb molts més infants assassinats o ferits que no s'han pogut confirmar", va assenyalar Khan. 

ReclutamENT d'INFANTS pEls grups armaTs

També és objecte de preocupació el reclutament i la utilització d'infants per part de grups armats i la violència sexual contra infants i dones. Aquest any, el sistema de supervisió i informes de l'ONU ha confirmat que més de600 infants han estat reclutats i utilitzats per part de grups militars, i uns 200 han estat violats, en la seua majoria xiquetes.

"Les vides dels infants de Somàlia estan cada vegada més en greu perill a causa de l'escalada del conflicte. D'acord amb eldret internacional, fem una crida a totes les parts en el conflicte a Somàlia perquè detinguen totes les matances, mutilacions, el reclutament i les violacions d'infants. S'ha de garantir la seguretat i la protecció dels infants davant qualsevol acte hostil", va dir Khan.

L'escalada de violència també posa en perill el subministrament d'assistència humanitària als qui més ho necessiten.

"Molts dels centenars de milers d'infants que ja s'enfronten a una situació de vida o mort a causa de la fam i les malalties, ara fan front al risc que es paralitze l'ajuda humanitària. Fem una crida a totes les parts perquè ens permeten respondre de manera ràpida i completa als infants i les dones que ho necessiten.Les vides de milers d'infants estan en joc i són la nostra responsabilitat", va declarar Khan.