Pakistan: protegir a les nenes enfront del matrimoni infantil

A Pakistan, a la província de Sindh, UNICEF treballa per garantir protecció i assistència a desenes de milers de nens i dones desplaçats per les inundacions.

A través dels espais coneguts com Protective Learning and Community Emergency Services (PLaCES), UNICEF brinda als nens protecció, educació i la possibilitat de jugar. A més, un dels objectius d'aquests centres és augmentar la consciència sobre la necessitat de protegir i allunyar a les nenes d'un matrimoni forçat a edats primerenques.
Fins avui, s'han aixecat 258 d'aquests centres a les zones més afectades per les inundacions, que han beneficiat a 52.000 nens i 16.000 dones. Aquests espais s'aixequen amb estructures de lona prop dels assentaments temporals.
 
Una de cada quatre nenes es casa abans dels 18 anys
Al voltant de 4,8 milions de persones, la meitat d'ells nens, es van veure afectats per les inundacions a la província de Sindh. Es van produir danys en habitatges, comunitats i infraestructures, incloent-hi centres de salut i escoles. Els desastres naturals i les crisis augmenten la vulnerabilitat dels nens i dones, no només a causa de les malalties i la desnutrició, sinó també per l'explotació i la violència. Les nenes afectades per les inundacions sofreixen un alt risc de ser obligades per les seves famílies a casar-se.El matrimoni infantil segueix sent una pràctica comuna a Pakistan,una de cada quatre nenes es casa abans dels 18 anys. Moltes famílies veuen en aquests matrimonis una resposta a les dificultats econòmiques produïdes pel desplaçament després de les inundacions i una forma de reduir les càrregues familiars. En els centres d'emergència els nens i les dones tenen l'oportunitat d'aprendre sobre les conseqüències del matrimoni infantil, com els riscos associats a la mortalitat materna i la transmissió d'infeccions sexuals, incloent el VIH/SIDA. Els embarassos en les joves poden causar complicacions i desnutrició, tant en la mare com en els seus bebès. Les nenes joves corren el risc de sofrir violència domèstica, abús sexual i seriosos traumes psicològics.
 
“Era només una nena petita quan em vaig casar”
En els centres, les nenes i les dones comparteixen les seves experiències sobre el matrimoni infantil. Durant una reunió, en el Districte de Badin, Salma Altaf Hussein, va explicar la seva història. “Em vaig casar molt jove. Era solament una nena i no sabia gens sobre el matrimoni. Jo volia jugar i anar a escola però no vaig tenir l'oportunitat”. “Ara nosaltres hem après sobre els perills del matrimoni infantil. Vull que els meus fills vagin a escola i puguin ser algú abans de casar-se,” va afegir.
Riscos en el part i en la cura del bebè
Shahida Abdul Aziz, coordinadora d'aquests espais, ha dirigit reunions amb més de 140 dones al poble de Mubarak Ghambir, a la mateixa província de Sindh, assegura que el matrimoni infantil ha afectat a moltes dones.“El problema amb els matrimonis a edat primerenca és que la núvia sol ser una nena,” diu. “Si ella queda embarassada, en general perd pes, es queda desnutrida i sofreix moltes complicacions. En molts casos els bebès poden sofrir també riscos de salut”. “Si una nena es casa a l'edat en què hauria d'estar jugant amb nines, com podrà ser capaç de tenir un part i cuidar a un bebè?”, comenta Shahida.
Protegir als nens i promoure els seus drets

UNICEF treballa en col·laboració amb el Departament de Benestar Social de Sindh per augmentar la resposta en les qüestions de protecció infantil, inclòs el matrimoni infantil.A més, l'organització brinda recolzament en la coordinació d'esforços en matèria de protecció infantil i als programes per conduir la violència basada en el gènere. Aquests esforços ajuden a promoure la consciència de la comunitat sobre aquests temes, i estan construint la capacitat dels serveis i institucions del govern per protegir als nens i promoure els seus drets.