Combatre la desnutrició a Pakistan

Mohammad Ali viu en un petit poble als afores de Jamshoro, a la província pakistanesa de Sindh. Amb tan sol dos anys, s'ha hagut d'enfrontar a la dura batalla per la supervivència després d'haver sofert greus problemes de salut provocats per la desnutrició aguda greu.

Al començament de setembre d'aquest any, lespluges monsòniques van destruir gran part de la casa de Mohammad i el seu poble, obligant a la seva família de deu membres a abandonar les seves poques possessions. Les collites van quedar destruïdes i l'aigua potable a escassejar, i Mohammad, el més petit dels 8 germans, va començar a perdre pes. Va ser admès ràpidament a l'hospital de Jamshoro i li van diagnosticar desnutrició aguda greu i una infecció diarreica letal. “Quan ingressem a Mohammad, solament pesava set quilos i tenia tan mala salut que no estàvem segurs de la seva supervivència”, va dir Zulifar, de l'hospital de Jamshoro. Després d'una setmana a l'hospital amb medicaments i tractament terapèutic proporcionat per UNICEF, la salut de Mohammad Ali va millorar molt i el seu pes va augmentar. Ara està sent tractat alPrograma Ambulatori Terapèutic on se li realitza una revisió mèdica setmanal i se li proporciona alimentació terapèutica. Mohammad ha tornat a la seva casa al costat de la seva família recentment. Els seus set germans sofreixen les conseqüències d'una mala nutrició, com a problemes en la pell i infeccions respiratòries. Noor, la seva mare, es mostra optimista, malgrat les dificultats. “Sobretot, estic feliç que Mohammad no estigui en perill”. “Espero que pugui tenir accés a l'educació i convertir-se en doctor un dia, així podrà ajudar als nens que es trobin en aquesta situació”.

Batalla per sobreviure

Casos com el de Mohammad són molt comuns en gran part de Sindh, on les recents pluges monsòniques han complicat una ja precària situació nutricional per a moltes de les 5,4 milions de persones afectades, la meitat d'ells nens. Les inundacions han devastat cases, negocis i bestiar, destruint els mitjans de vida i soscavant la seguretat alimentària. Les famílies s'han quedat sense treball i sense terresper conrear les seves collites, per la qual cosa són incapaces de proporcionar una alimentació adequada per als seus fills. Aquesta terrible emergència ha complicat encara més la pobresa generalitzada a la regió, que estava intentant recuperant-se de les pèrdues provocades per les inundacions de 2010. I ha agreujat encara més els ja alts nivells de desnutrició crònica creant un doble desastre.

nivells de desnutrició crítics

Els resultats d'una enquesta de nutrició duta a terme aquest any abans de les inundacions afirmen que el 58% de les llars a Pakistan sofreixen inseguretat

alimentaria.

Gairebé un terç dels nens en tot el país sofreix baix pes, i aquesta situació és encara pitjor per als nens que viuen en àrees rurals. La taxa de desnutrició aguda (15,1%) estava en un nivell crític i la de desnutrició aguda greu (5,8%) va aconseguir uns nivells molt elevats. UNICEF i els seus aliats estan proporcionant subministraments que salven vides a les àrees afectades de Sindh, incloent la provisió d'alimentació terapèutica i medicaments per al tractament de la desnutrició. UNICEF està recolzant 59 nous Programes Terapèutics Ambulatoris, els quals proporcionen serveis de nutrició en els districtes severament afectats. Aquests nous centres se sumen als 454 ja operatius en Sindh com a resposta a les inundacions de 2010. Més de 30.000 nens que sofreixen desnutrició greu i moderada s'han registrat per rebre suport nutricional.A més, més de 10.800 dones embarassades i lactants que sofreixen desnutrició s'han registrat per als programes d'alimentació suplementària i centenars de milers reben formació sobre la importància de la lactància materna exclusiva. Com a part del Pla de Resposta Ràpida d'UNICEF per a les Inundacions de Pakistan de 2011, UNICEF necessita50,3 milions de dòlars per cobrir les necessitats immediates dels nens i les dones durant sis mesos, incloent el suport a programes de nutrició.