Combatre la desnutrició a Pakistan

Mohammad Ali viu en un xicotet poble als afores de Jamshoro, a la província pakistanesa de Sindh. Amb tan sol dos anys, s'ha hagut d'enfrontar a la dura batalla per la supervivència després d'haver patit greus problemes de salut provocats per la desnutrició aguda greu.

Al començament de setembre d'aquest any, les pluges monsòniques van destruir gran part de la casa de Mohammad i el seu poble, obligant a la seua família de deu membres a abandonar les seues poques possessions. Les collites van quedar destruïdes i l'aigua potable a escassejar, i Mohammad, el més xicotet dels 8 germans, va començar a perdre pes. Va ser admès ràpidament a l'hospital de Jamshoro i li van diagnosticar desnutrició aguda greu i una infecció diarreica letal. “Quan ingressàrem a Mohammad, solament pesava set quilos i tenia tan mala salut que no estàvem segurs de la seua supervivència”, va dir Zulifar, de l'hospital de Jamshoro. Després d'una setmana a l'hospital amb medicaments i tractament terapèutic proporcionat per UNICEF, la salut de Mohammad Ali va millorar molt i el seu pes va augmentar. Ara està sent tractat al Programa Ambulatori Terapèutic on se li realitza una revisió mèdica setmanal i se li proporciona alimentació terapèutica. Mohammad ha tornat a la seua casa al costat de la seua família recentment. Els seus set germans pateixen les conseqüències d'una mala nutrició, com a problemes en la pell i infeccions respiratòries. Noor, la seua mare, es mostra optimista, malgrat les dificultats. “Sobretot, estic feliç que Mohammad no estiga en perill”. “Espere que puga tenir accés a l'educació i convertir-se en doctor un dia, així podrà ajudar als infants que es troben en aquesta situació”.

Batalla pEr sobreviURE

Casos com el de Mohammad són molt comuns en gran part de Sindh, on les recents pluges monsòniques han complicat una ja precària situació nutricional per a moltes de les 5,4 milions de persones afectades, la meitat d'elles infants. Les inundacions han devastat cases, negocis i bestiar, destruint els mitjans de vida i soscavant la seguretat alimentària. Les famílies s'han quedat sense treball i sense terres per conrear les seues collites, per la qual cosa són incapaces de proporcionar una alimentació adequada per als seus fills. Aquesta terrible emergència ha complicat encara més la pobresa generalitzada a la regió, que estava intentant recuperant-se de les pèrdues provocades per les inundacions de 2010. I ha agreujat encara més els ja alts nivells de desnutrició crònica creant un doble desastre.

nivelLs de desnutrició crítics

Els resultats d'una enquesta de nutrició duta a terme aquest any abans de les inundacions, afirmen que el 58% de les llars a Pakistanpateixen inseguretat 

alimentària. Quasi un terç dels infants en tot el pais pateix baix pes, i aquesta situació és encara pitjor per als infants que viuen en àrees rurales. La taxa de desnutrició aguda (15,1%) estava en un nivell crític i la de desnutrició aguda greu (5,8%) va arribar a uns nivells molt elevats.

UNICEF i els seus aliats estan proporcionant subministraments que salven vides en las àrees afectades de Sindh, incloent la provisió d'alimentació terapèutica i medicaments per al tractament de la desnutrició.

UNICEF està recolzant 59 nous Programes Terapèutics Ambulatoris, els quals proporcionen serveis de nutrició en los districtes severament afectats. Aquests nous centres es sumen als 454 ja operatius a Sindh com a resposta a les inundacions de 2010. Més de 30.000 infants que pateixen desnutrició greu i moderada s'han registrat per a rebre suport nutricional.

A més, més de 10.800 dones embarassades i lactants que pateixen desnutrició s'han registrat per als programes d'alimentació suplementària i centenars de milers reben formació sobre la importància de la lactància materna exclusiva. Com a part del Pla de Resposta Ràpida d'UNICEF per a les Inundacions de Pakistan de 2011, UNICEF necessita 50,3 milions de dòlars per cobrir les necessitats immediates dels infants i les dones durant sis mesos, incloent el suport a programes de nutrició.