Avanços en la lluita contra el VIH/SIDA

S'ha produït grans avanços en la prevenció i tractament del VIH/SIDA a nivell mundial, gràcies a una inversió estable i a llarg termini. L'informe sobre la Resposta Global al VIH/SIDA revela que la millora de l'accés als serveis sanitaris relacionats amb el VIH ha tingut com resultat un descens del 15% en el nombre de noves infeccions en l'última dècada.

A més, l'informe elaborat per l'Organització Mundial de la Salut (OMS), el Fons de Nacions Unides per a la Infància (UNICEF) i el Programa Conjunt de Nacions Unides sobre la SIDA (ONUSIDA) posa de manifest que s'ha aconseguit reduir en un 22% l'índex de mortalitat per causes relacionades amb el VIH/SIDA.“El món ha trigat deu anys a aconseguir-ho” ha dit Gottfried Himschall, Director del departament de VIH en l'Organització Mundial de la Salut. “Hi ha una possibilitat real d'avançar contra l'epidèmia. Però això únicament es pot aconseguir mantenint i accelerant aquest impuls durant les properes dècades”. Els avanços representen una esperança per al futur. Especialment en temps d'austeritat econòmica, serà primordial engegar les últimes troballes i les noves tecnologies per millorar l'eficiència i efectivitat dels programes contra el VIH/SIDA en molts països. “Mentre que els adults han pogut beneficiar-se de tractaments, cures i suport, percebem que el progrés per als nens és més lent”, assenyala Leila Pakkala, Directora d'UNICEF en Ginebra, “la cobertura de les intervencions per als nens segueix sent alarmantment baixa. A través de l'acció coordinada i les estratègies centrades en la igualtat, hem d'assegurar-nos que els esforços globals funcionaran per als nens tant com per als adults”.

Avanços en la lluita contra el VIH/SIDA

* Ha millorat l'accés als serveis de diagnòstic del VIH/SIDA van fer possible que el 61% de les dones embarassadesen l'Est i el Sud del continent africà poguessin realitzar-se la prova i rebre assessorament.

* Prop de la meitat (48%) de les dones embarassades que requereixen medicaments per prevenir latransmissió del VIH als seus fills ho van rebre en 2010.

* La teràpia o tractament antirretroviral (ART), que no només millora la salut i el benestar de les persones que viuen amb el VIH /SIDA sinó que també prevé la transmissió, es troba ara a la disposició de 6,65 milions de persones en països de renda mitjana i baixa. En total, el 47% de les 14,2 milions de persones que ho necessiten disposen d'aquest tractament.

* L'informe admet que la inversió en serveis deVIH/SIDA podria conduir a uns beneficis totals de fins a 34.000 milions de dòlars en 2020 gràcies a un increment de l'activitat econòmica i la productivitat, molt més que el cost dels programes de tractaments antirretrovirals.

Reptes pendents

* Més de la meitat de les persones que necessitenteràpia antirretroviral en països amb rendes baixa i mitjana encara no tenen accés a ella.

* Alguns països encara estan dissenyant els seus programes per a les persones que tenen més risc de contreure el VIH/SIDA.

* A tot el món, la majoria (64%) de persones que viuen amb el VIH/SIDA i una franja d'edat compresa entre els15 i els 24 anys són dones. L'índex és fins i tot més elevat a Àfrica subsahariana, on les nenes i les joves infectades aconsegueixen un 71%. El principal motiu és que ni tan sols coneixen les mesures de prevenció.

* Algunes poblacions clau es veuen contínuament marginades. AEuropa de l'Est i Àsia Central, més del 60% de les persones que viuen amb VIH/SIDA consumeixen drogues injectades de manera habitual. No obstant això, aquest col·lectiu correspon només al 22 per centd'aquells que reben tractament antirretroviral.

* Encara que la millora dels serveis de prevenció de la transmissió de mare a fill ha evitat unes 350.000 noves infeccions, entorn de 3,4 milions de nens viuen amb VIH/SIDA i molts d'ells no tenen tractament. Només un de cada quatre nens va rebre teràpia antirretroviral en 2010 als països de rendes baixes o mitjanes. No obstant això, l'accés al tractament per part dels adults és més ampli: de cada dos persones adultes que van necessitar el tractament, ho van rebre.