Tindre instal•lacions adequades d’aigua i sanejament, clau per a combatre el còlera

UNICEF i els aliats treballen a marxes forçades a Haití a fi de proporcionar infraestructures adequades d’aigua i sanejament, elements clau per a aturar l’epidèmia de còlera que ja s’ha estés als deu departaments del país. Les campanyes de sensibilització i el repartiment d’aigua potable, pastilles de sabó i pastilles potabilitzadores són crucials per a fer front a la ràpida propagació de la malaltia.

Abans d’arribar al campament de desplaçats de Jacmel, Malepa Oliali vivia amb la família entre els enderrocs d’allò que havia sigut sa casa, en esta bonica ciutat portuària que atreia milers de turistes abans de ser arrasada pel terratrémol.

“Ací tenim aigua per a beure, cuinar i llavar-nos. També construïxen latrines i el meu home i jo vivim en una tenda de campanya amb els fills”, assegura Malepa. “Hem passat molta por abans d’arribar al campament, però ara estem bé, no puc queixar-me”.

UNICEF i els aliats distribuïxen diàriament una mitjana de 8,3 milions de litres d’aigua potable entre vora 680.000 persones. Fins ara s’han instal·lat quasi 12.000 latrines que donen servici a unes 800.000 persones.

Juntament amb les dotacions d’aigua i sanejament, les campanyes de sensibilització sobre hàbits adequats d’higiene són crucials per a combatre el còlera. A les esglésies, a les escoles i al carrer, de cap a cap del país, la gent ha sentit missatges per ràdio i megafonia sobre la manera de protegir-se de la devastadora epidèmia de còlera que en molt poc de temps s’ha endut milers de vides.

Dos CONVITATS D'EXcepció

Missing file.

El còlera es propaga molt ràpidament, però també és molt fàcil previndre’l i tractar-lo”, explica Mark Henderson, coordinador del programa Aigua i sanejament(WASH) d’UNICEF a Haití.

“El més complicat és fer front a les precàries estructures d’aigua i sanejament, que ja eren molt deficients abans del terratrémol”, afig. “El nostre objectiu és aplicar mesures preventives d’ampli abast a fi de garantir la distribució d’aigua potable. La cloració dels subministraments públics d’aigua ens ajuda a aconseguir-ho”, puntualitza Henderson.

Un element essencial de l’ajuda d’UNICEF al govern d’Haití per a lluitar contra el còlera ha sigut el repartiment de subministraments bàsics per a salvar vides a les comunitats afectades, com ara pastilles de sabó, pastilles potabilitzadores d’aigua i equips d’higiene, imprescindibles per a reduir la propagació de la malaltia. UNICEF ha proporcionat també més de 700 tendes de campanya per a establir-hi centres de tractament del còlera arreu del país.