Zimbabwe: educació gratuita per a nens orfes

Actualment hi ha 1,4 milions de nens orfes a Zimbabwe que fan front a un futur incert i una desesperada situació econòmica. UNICEF treballa per garantir que aquests nens tinguin accés a una educació de qualitat. A través del Mòdul d'Assistència a l'Educació Bàsica, 514.000 orfes i nens vulnerables han pogut assistir a l'escola.

"La meva mare va ser enterrada entre els arbres", va dir solemnement Esnat, 8 anys, mentre assenyalava la tomba de la seva mare en el districte de Zaka, al sud de Zimbabwe. "Llavors els veïns em van adoptar, però diuen que solament em poden donar menjar i refugi i que no poden pagar la matrícula de l'escola”. 

Invertir en l'educació

En tot el país, els estudiants reben suport econòmic d'UNICEF per a la matriculació escolar, així com per als materials bàsics. L'objectiu d'aquest suport és contribuir aimpulsar l'assistència a l'escola primària entre els grups més vulnerables. En el 2010, amb el suport d'UNICEF, es van imprimir i van distribuir més de 13 milions de llibres de textper complir amb els requisits del pla d'estudis. A l'escola Chipezeze, on estudia Esnat, ell i altres 447 alumnes es van veure beneficiats per aquesta iniciativa. En una comunitat sovint afectada per la sequera, aquesta ajuda és essencial davant l'alça en les taxes de mortalitat i una creixent població d'orfes. "Seguim sent optimistes i pensem que la majoria dels problemes que han afectat al sector educatiu de Zimbabwe seran molt ràpid una cosa del passat", afirma Peter Salama, Representant d'UNICEF a Zimbabwe. "La Iniciativa d'Escoles Amigues de la Infànciacomplementa molt bé a altres programes en marxa per assegurar que el sector de l'educació de Zimbabwe recupera el seu bon nivell i que segueix en camí per aconseguir elsObjectius de Desenvolupament del Mil·lenni", afegeix. El vital suport dels Governs d'Alemanya, Austràlia, Dinamarca, Estats Units d'Amèrica, Finlàndia, Japó, Noruega, Nova Zelanda, Països Baixos, Regne Unit, Suècia i la Comissió Europea han contribuït també a la renovació del sector de l'educació a Zimbabwe, que s'havia reduït notablement en l'última dècada.