UNICEF treballa amb les famílies per millorar la salut infantil al Níger

La taxa de mortalitat infantil al Níger és una de les més altes del món. Un de cada cinc infants mor abans de complir 5 anys per culpa de malalties prevenibles. Per evitar aquesta situació, UNICEF ha implementat el programa Bones pràctiques per a les famílies, a través del qual s’informarà les famílies sobre les mesures adequades per millorar la salut dels seus fills.

La protagonista d’aquesta història de vida, Zuliah Baba, i els seus fills estan beneficiant-se d’aquest programa, que tal i com conta Baba, ha canviat els seus hàbits diaris i les seves tasques quotidianes.

Abans de servir el sopar, Baba verifica que tots els membres de la seva família s’han rentat amb cura les mans.  Mentrestant, ella alleta Haruna, el seu nadó d’11 mesos.  Quan acaben de sopar, posa al llit els seus fills, que dormen sota la protecció de mosquiteres.

Baba conta que ha adoptat aquestes pràctiques gràcies a la informació que rep en reunions setmanals, on s’instrueix sobre com protegir-se de les malalties.

"En aquestes reunions he après molt sobre la salut dels meus fills”. "Gràcies a la informació que he rebut he pogut tenir cura d’ells, millor, i he d’anar menys al centre de salut".

El seu marit, Isaaka, es mostra satisfet amb els canvis que s’han produït a la llar:  "Quan la meva dona va començar a alletar el nostre fill petit, vaig comprendre d’immediat els avantatges d’aquesta pràctica i vaig notar les diferències amb els nostres altres fills.  Abans, havíem de portar-los a la clínica gairebé totes les setmanes.  Però aquest infant no ha emmalaltit i gaudeix de molt bona salut”.

Pràctiques clau per a la salut familiar

Els set punts fonamentals de la iniciativa són:

[]

- Fomentar lalactància materna exclusiva durant els sis primers mesos de vida dels infants.  Dormir sota la protecció de les mosquiteres. - Tractar amb solucions de  rehidratació oral els infants amb diarrea.  – Rentar-se les mans amb sabó.- Complementar a partir dels 6 mesos l’alimentació dels lactants amb altres menjars nutritius. - Brindar als infants atenció preventiva de la salut. – Portar els infants als  centres de salut davant del primer símptoma de malaltia.

Les modificacions en aquests comportaments són bàsiques per reduir la mortalitat infantil per causes que es poden evitar.

Implicació de les comunitats

"És molt important que la població compti amb serveis d’atenció de la salut adequats, i que puguem ampliar-los", afirma Guido Cornale, Representant d’UNICEF al Níger. "Però hi ha molts aspectes de la salut que es poden tractar a la pròpia llar.Mitjançant aquestes pràctiques, es pot millorar en gran mesura el desenvolupament saludable dels infants  i augmentar-ne les possibilitats de supervivència”, afegeix.

Un component fonamental d’aquest programa, que han posat en marxa de manera conjunta UNICEF i el Govern del Níger, és quel’impulsen les pròpies comunitats.

Programa de gran recorregut

UNICEF té com a objectiu ampliar el programa a centenars d’aldees a tot el país en els propers tres anys. D’aquesta manera, s’ajudarà els sectors més vulnerables de la població del Níger i es potenciaran les comunitats amb la finalitat de què adoptin noves pràctiques per millorar i salvar les vides de molts infants.