Somàlia: cal prevenir una epidèmia de còlera

UNICEF ha enviat a un grup d'experts de salut a Somàlia per evitar una epidèmia de còlera al país. Com a conseqüència del conflicte armat i de la fam, centenars de milers de somalis han fugit cap als campaments de desplaçats de Mogadiscio. La massificació dels campaments pot tenir conseqüències devastadores per a la regió, on el còlera té caràcter endèmic.

Des de gener de 2011 s'han registrat més de 43.000 casos de diarrea aquosa aguda o còlera, 710 dels quals van resultar mortals. Les zones més afectades són les de Banadir, el Lower Shabelle o Lower Juba.A Somàlia meridional, milions de persones viuen sota l'amenaça del còlera i la diarrea aquosa aguda a causa que manquen d'accés a l'aigua potable, al fet que no compten amb sanejament i higiene adequats, als desplaçaments demogràfics i a les condicions d'amuntegament que existeixen a les zones urbanes. Es calcula que si només s'emmalaltís entre el 0,5% i el 3% de les persones actualment en perill, a la regió es produirien entre 80.000 i 100.000 casos de còlera o diarrea aquosa aguda.

Formar als professionals de la salut

"En general, la diarrea es deu a la contaminació de l'aigua i al fet que les condicions de sanejament són molt deficients", va apuntar el doctor Osamu Okunii, Cap de Supervivència i Desenvolupament Infantil d'UNICEF a Somàlia. "Altres factors determinants poden ser la desnutrició aguda i l'alimentació inadequada dels lactants i nens de poca edat". En un país que compta amb una infraestructura molt precària i on el conflicte armat i la gana donen lloc a una situació d'inseguretat extrema, resulta imperatiu comptar amb personal de la salut capacitat. Això és especialment important en els llocs de Somàlia on existeixen, a més, altres problemes de salut, com la desnutrició. "En una situació com la de Somàlia, el tractament del còlera o la diarrea aquosa aguda hauria d'abordar-se amb ple coneixement i comprensió dels altres problemes sanitaris que poden exacerbar una malaltia, com la desnutrició, la tuberculosi i el paludisme", va detallar Burdhan. "Malgrat que tots comptem amb instrucció mèdica prèvia, la capacitació que estem rebent ara és un model", va comentar Hanad Abdi Gariae, un treballador de la salut de Mogadiscio que vas agafar a les sessions de formació. "Mitjançant aquest model aprenem a realitzar la nostra labor passo a pas".