Somàlia: aules massificades i sense aliments

Malgrat les millores produïdes a la zona centro i sud de Somàlia, una enquesta realitzada recentment revela que centenars de milers de nens afectats per la crisi humanitària no reben assistència alimentària a les escoles.

Encara que els aliats d'UNICEF han intensificat els seus esforços en matèria d'educació per proporcionar serveis essencials a través de les escoles a més de 400.000 nens,dels quals el 45% són nenes, en més d'1.900 escoles, l'enquesta indica que gairebé el 16% de les escoles del centre i sud de Somàlia no han pogut iniciar el nou curs acadèmic a causa dels desplaçaments, la inseguretat i la falta de fons. "Les amenaces com la desnutrició extrema i les malalties, així com els conflictes, poden impedir que centenars de milers de nens vegin realitzats els seus drets a assistir a l'escola i rebre una educació de qualitat", va dir Sikander Khan, Representant d'UNICEF a Somàlia. "Si bé estem agraïts per l'enorme suport que hem rebut fins al moment, es necessiten més fons per proporcionar a les escoles serveis essencials que atreguin als nens a l'escola i així poder mantenir-los a les aules", afegeix.

Prioritats: repartiment de menjar i transferències de diners

El personal de les escoles enquestades reconeix que entre les seves prioritats està el repartiment de menjar a les escoles, les transferències de diners, i la distribució de racions de menjar per portar a casa. No obstant això, l'avaluació revela que només el13% de les escoles proporciona algun tipus d'assistència alimentària.Altres prioritats són la construcció i rehabilitació d'aules, així com l'engegada d'un programa d'incentius per recolzar als docents a causa que el personal de les escoles rep salaris molt baixos. L'informe subratlla que almenys 93 escoles i espais educatius s'estan utilitzant com a refugis per persones desplaçades i per tant no estan disponibles per impartir classes, la qual cosa deteriora encara més l'afeblit sistema educatiu. A Somàlia, 1,8 milions de nens d'entre 5 i 17 anys no poden anar a escola, una situació que ja es produïa fins i tot abans de l'inici de la crisi actual. A les zones afectades per la fam on es troben els desplaçats o on hi ha una major presència d'aliats en el camp educatiu, s'ha registrat un augment en el nombre de matriculacions en els últims mesos.

No hi ha sabó en el 97% de les escoles
  • A les escoles que han aconseguit tornar a obrir, la sequera i els desplaçaments han impedit que aproximadament el 13% dels mestres tornin als seus
    Missing fitxer.
    llocs de treball.

* La majoria de les escoles avaluades no té accés a serveis de salut i higiene, la qual cosa fa que els nens siguin vulnerables a brots de diarrea i còlera. No hi ha sabó en el 97% de les escoles, i només el 14% de les escoles ofereixen informació sobre higiene.
* En la majoria de les escoles, l'aigua potable es troba a uns 100 metres, no obstant això, hi ha nens que han de caminar més d'1 km per accedir a una font d'aigua.
En l'actualitat, els aliats en educació han engegat una àmplia gamma de programes en el centre i sud de Somàlia, per al subministrament de llibres de text, materials escolars, suport als mestres, la rehabilitació i construcció d'escoles, així com la formació i capacitació del personal docent.