Somàlia: aules massificades i sense aliments

Malgrat les millores produïdes a la zona centre i sud de Somàlia, una enquesta realitzada recentment revela que centenars de milers d'infants afectats per la crisi humanitària no reben assistència a les escoles.

Encara que els aliats d'UNICEF han intensificat els seus esforços en matèria d'educació per a proporcionar serveis essencials a través de les escoles a més de 400.000 infants, dels quals el 45% són xiquetes, en més de 1.900 escoles, l'enquesta indica que quasi el 16% de les escoles del centre i sud de Somàlia no han pogut iniciar el nou curs acadèmic degut als desplaçaments, la inseguretat i la falta de fons.

"Les amenaces com la desnutrició extrema i les malalties, així com els conflictes, poden impedir que centenars de milers d'infants vegen realitzats els seus drets a assistir a l'escola i rebre una educació de qualitat", va dir Sikander Khan, Representant d'UNICEF a Somàlia. "Si bé estem agraïts per l'enorme suport que hem rebut fins el moment, es necessiten més fons per a proporcionar a les escoles serveis essencials que atraguen als infants a l'escola i així poder mantenir-los a les aules", afig.

PriORITATS: repartIMENT de MENJAR I transferÈnciEs de dinerS

El personal de les escoles enquestades reconeix que d'entre les seues prioritats està el repartiment de menjar a les escoles, las transferències de diners, i la distribució de racions de menjar per a portar a casa. No obstant això, l'avaluació revela que sols el13% de les escoles proporciona algun tipus d'assistència alimentària. Altres prioritats són la construcció i rehabilitació d'aules, així com la posada en marxa d'un programa d'incentius per a recolzar els docents  a causa que el personal de les escoles rep salaris molt baixos. L'informe subratlla que almenys 93 escoles i espais educatius s'estan utilitzant com a refugis per persones desplaçades i per tant no estan disponibles per a impartir classes, fet que deteriora encara més l'afeblit sistema educatiu. A Somàlia, 1,8 milions d'infants d'entre 5 i 17 anys no poden anar a l'escola, una situació que ja es produïa fins i tot abans de l'inici de la crisi actual. A les zones afectades per la fam on es troben els desplaçats o on hi ha una major presència d'aliats al camp educatiu, s'ha registrat un augment al nombre de matriculacions als últims mesos.

No hI HA SAbó Al 97% de lEs escOlEs
  • A les escoles que han aconseguit tornar a obrir, la sequera i els desplaçaments han impedit que aproximàdament el 13% dels mestres tornen als seus
    Missing file.
    llocs de treball.
  • La majoria de les escoles avaluades no té accés a serveis de salut i higiene, fet que fa que els infants siguen vulnerables a brotss de diarrea i còlera. No hi ha sabó al 97% de les escoles, i sols el 14% de les escoles ofereixen informació sobre higiene.
  • A la majoria de les escoles, l'aigua potable es troba a uns 100 metres, no obstant, hi ha infants que han de caminar més d'1 km per a accedir a una font d'aigua.

A l'actualitat, els aliats en educació han posat en marxa una àmplia gamma de programes al centre i sud de Somàlia, per al subministrament de llibres de text, materials escolars, suport per als mestres, la rehabilitació i construcció d'escoles, així com la formació i capacitació del personal docent.