SahelNOW: dóna l'alarma

SahelNOW: dóna l'alarma

UNICEF alerta del risc de mort d'un milió d'infants al Sahel en una iniciativa internacional que ha posat en marxa a internet i xarxes socials.
Amb el lema Dóna l'alarma. Un milió d'infants en risc, UNICEF ha llançat en marxa una campanya global de sensibilització i captació de fons en la qual s'han implicat les seves oficines a tot el món. L'objectiu de la campanya és evitar una segona catàstrofe com la viscuda l'estiu passat a la Banya d'Àfrica.

UNICEF alerta del riesgo de muerte de un millón de niños en el Sahel en una iniciativa internacional que ha puesto en  marcha en internet y redes sociales.
Con el lema Da la alarma. Un millón de niños en riesgo, UNICEF ha lanzado en marcha una campaña global de sensibilización y captación de fondos en la que se han implicado sus oficinas en todo el mundo. El objetivo de la campaña es evitar una segunda catástrofe como la vivida el pasado verano en el Cuerno de África.

Anthony Lake al Txad

Aquesta iniciativa coincideix amb la visita del Director Executiu d'UNICEF, Anthony Lake, aquesta setmana al Txad, on coneixerà, al costat d'un grup de periodistes de mitjans internacionals, el treball d'UNICEF en aquesta emergència. El Sahel, al continent africà, pateix una greu crisi alimentària i nutricional. Les sequeres successives dels anys2005, 2010 i ara el 2012, al costat d'un increment de la inseguretat a la regió, estan portant a les famílies a la vora de l'abisme. Segons l'Oficina de l'ONU per la Coordinació d'Assumptes Humanitaris (OCHA), unes 15 milions de persones estan directament afectades per la crisi. D'aquests, els més vulnerables són els nens petits. UNICEF va tractar l'any passat a 587.000 infants amb desnutrició aguda greu, d'un total estimat de 872.000 casos. El 2012 pretén superar aquesta xifra i tractar a la major quantitat possible, que pot oscil · lar entre un milió i 1,4 milions.

Salvar vides amb mesures senzilles

La resposta a l'emergència en Sahel el 2012 representa una oportunitat per lluitar contra les causes estructurals de la desnutrició crònica al Sahel i, alhora, enfortir la capacitat de resistència de les comunitats afectades. UNICEF coneix les mesures que s'han d'adoptar per contribuir a que l'emergència al Sahel no es converteixi en una tragèdia: • Amb només uns 100 dòlars (75 euros) es pot salvar un infant de la desnutrició aguda greu.• Mitjançant una combinació d'aliment terapèutic, la prevenció i el tractament de malalties com la malària i la diarrea, la vacunació i obres de sanejament adequades. • Treballant en col.laboració amb els governs per oferir un tractament basat en la comunitat, alhora que es recolzen activitats de camp per fer un seguiment dels nens amb desnutrició aguda greu. • L'ajuda alimentària tradicional per si sola no salva vides. Altres intervencions nutricionals, com la ingesta de proteïnes i suplements de micronutrients, són necessàries perquè un infant es recuperi de la desnutrició aguda greu, a més d'ampliar l'accés a una gamma de serveis en salut, aigua i sanejament, educació i protecció infantil. UNICEF ha xifrat en 120 milions de dòlars (una mica més de 89 milions d'euros) les necessitats pressupostàries per atendre aquesta emergència, dels que només ha rebut un 30%. A més, es necessita un ajut addicional de 19 milions de dòlars (més de 14 milions d'euros), per respondre a la crisi actual a Mali que ha provocat el desplaçament de milers de persones.