Reptes per la Infància a Sudan del Sud

El 9 de juliol Sudan del Sud va proclamar la seva independència. Ara ha de plantar cara a nombrosos reptes per a millorar la situació de la infància.

Els indicadors d'educació de Sudan del Sud figuren entre els pitjors del món, ja que més d'un milió de nens en edat escolar no tenen accés a l'educació bàsica.

No obstant això, en els últims anys hi ha hagut un augment en la taxa d'assistència escolar a Sudan del Sud, de 343.000 a 1,6 milions, resultat d'una iniciativa engegada pel govern, amb el suport de UNICEF i altres aliats. Una visita a l'escola primària 1 de Juba, només per a infants, oferix una mostra de la realitat a la qual es planta cara.

Durant l'últim any, en l'escola es van matricular 736 nens que estudien amuntegats en sis aules. Els nens s'asseuen en estrets bancs de fusta alineats molt prop els uns dels altres. Les aules manquen d'electricitat i les parets estan brutes. James Paulo Jada, un dels mestres de l'escola, afirma que ni tan sols aquestes condicions tan poc encoratjadores assoleixen apagar les ànsies de saber dels nens. "El nombre d'infants que assisteix a l'escola augmento constantment", assenyala Jada.

Necessitat de millorar l'accés a la salut dels infants 

Les perspectives també són negatives en el que es refereix a la salut dels infants. "Sudan del Sud és un dels llocs més perillosos per néixer", afirma  perspectivas  losniños. "Sudán del Sur es uno de los lugares más peligrosos del mundo paranacer",

afirma Yasmin Ali Haque, Directora de UNICEF en Sudán del Sur.

"En primer lloc, els infants tenen molt poques probabilitats que els atenguin personal capacitat, i moltes vegades neixen en condicions en les quals estan exposats a infeccions que posen en perill les seves vides", afegix la Directora de UNICEF a Sudan del Sud.

A més, uns 200.000 nens sofrixen desnutrició moderada o greu; menys del 3% dels menors rep totes les dosis d'immunització necessàries per a la seva protecció; i la malària té efectes devastadors en la població infantil, ja que tot just una quarta part dels nens menors de cinc anys dorm protegits per mosquiteras.

També és un dels llocs amb més riscos per a les dones que donen a llum. Com terme mitjà, 22 dones moren diàriament a causa de complicacions durant l'embaràs o el part. No obstant això, un pla quinquennal per al sector de la salut -que s'ultima en aquests moments- oferix esperances per al futur, igual que les manifestacions de suport que rep la nació per part d'una àmplia gamma d'aliats internacionals.