N-8027 Els escolars espanyols corren per la infància del Níger

Per tercer any consecutiu, centenars d’alumnes de centres educatius d’infantil, primària i secundària es preparen per participar en les curses de l’aigua, promogudes pels centres educatius participants en el programa Enreda’t amb UNICEF. El seu objectiu és doble: d’una banda, informar la societat sobre els problemes que milions de nens i nenes afronten cada any per no tenir accés a l’aigua potable; d’altra banda, recaptar fons que permetin que la infància del Níger guanyi la partida als reptes de supervivència que planteja la seva vida al voltant del desert.

UNICEF España, a través del seu programa d’Educació per al desenvolupament Enreda’t amb UNICEF, presenta, por tercer any consecutiu les Curses de l’Aigua, dins de la campanya de mobilització escolar Gotes per al Níger. Aquestes curses estan orientades a centres d’educació infantil, primària i secundària, així com a escoles esportives i altres institucions i grups relacionats amb l’educació de infants, infantes i adolescents.

Les curses són una aposta per la mobilització dels més joves al voltant d’un fi solidari, amb el suport de la família i els educadors. El format de les curses és obert i permet als centres involucrats adaptar el tipus d’activitat a la seva situació particular: en edicions anteriors s’han celebrat curses a peu, en bicicleta, curses de sacs o competicions de natació.  També hi ha hagut gimcanes, triatlons i, fins i tot, curses de bicicleta estàtica. A més, els centres poden animar professors, alumnes i famílies a participar en el disseny i la promoció, a més en el patrocini dels joves participants.

Un dels fins de les curses de l’aigua és que els nens, les nenes i els adolescents coneguin la importància del seu dret a la salut, recollit en la Convenció sobre els Drets de l’Infant.  A més, les curses de l’aigua estan orientades a la mobilització escolar,  proporcionant eines que permetin als estudiants col·laborar (posar la seva gota) en el desenvolupament de projectes de supervivència infantil d’UNICEF al Níger.

Què s’assoleix al Níger amb les gotes recollides en les curses de l’aigua?

[]

Cada participant en les curses té una cartilla amb el seu objectiu, que compleix gràcies a la col·laboració de familiars i amics (els seus espònsors). Les “gotes” aconseguides en cada cursa o esdeveniment esportiu a favor de la campanya Gotes per al Níger van destinades al finançament de programes d’UNICEF per a la millora de les condicions de vida de la infància al Níger.

La campanya ha mobilitzat ja a més de 40.000 corredors, assolint omplir de gotes 20 garrafes.  Al llarg dels tres anys de vigència, més de 300.000 euros han estat destinats els nens i les nenes nigerians.

El Níger és un dels països amb pitjors xifres de mortalitat infantil del món. Encara que en els darrers anys ha assolit avançar des del lloc número 2 (any 2005) al número 12 (2011) en el rànquing de països amb més mortalitat de menors de 5 anys, encara queda molt per fer. La supervivència infantil no és un problema aïllat al Níger, ja que interacciona i es veu agreujada per altres situacions, com la falta d’accés a l’educació, la pobresa, la degradació del medi ambient, les desigualtats socials, la situació de la dona i la desprotecció que pateixen molts nens i nenes davant de l’abús.  Abordar aquests problemes també contribueix a la supervivència infantil i és la via per aconseguir un desenvolupament econòmic i social durador.

Uneix-te a la infància en el Dia de l’Aigua

Amb motiu del dia de l’aigua, UNICEF España anima les escoles participants en el programa Enreda’t amb UNICEF a organitzar la seva cursa de l’aigua:

Materials didàctics sobre la importància de l’aiguaper a la salut i per al desenvolupament.  Més informació sobre la campanya Gotes per al NígerVols organitzar una cursa de l’aigua?: Informa-te’n aquíEls centres educatius poden  enredar-se on-lineen el programa i inscriure’s en les curses.