N-8016 L’educació per a un futur millor a Sierra Leone

Malgrat la deficient infraestructura i la greu carència de professors capacitats, Sierra Leone s’està reforçant per millorar l’educació.  L’estabilitat que ofereixen vuit anys de pau és un senyal d’esperança per a l’actual generació d’adolescents d’aquest país.

En el districte rural de Kailahun, ubicat a l’est de Sierra Leone, tot el món participa d’alguna manera en l’agricultura.  Per a David Vandy, de 15 anys, l’agricultura ja no només és una forma de portar menjar a la taula, sinó que tambété a veure amb la seva educació.

[]

David va créixer a Dawa, un petit poble ubicat a la frontera de Sierra Leone amb Libèria.  Després de l’esclat del conflicte civil a Sierra Leone David i la seva família van fugir a Libèria, escapant de la violència i el reclutament de infants en el conflicte.

L’agricultura serveix per pagar l’escola

Quan tornaren en 2002, David es va dir: "Aniré a l’escola, m’obligaré anar a l’escola”. No obstant això, tots els estudiants de Sierra Leone han de cotitzar una petita quota d’ aproximadament 1 dòlar per pagar als professors i comprar material escolar, taxa que per a la família de David era inassolible.

David va decidir aleshores obrir la seva pròpia parcel·la per conrear-la, en una muntanya que hi ha a la vora de l’aldea.  En ella, hi planta pebre vermell, cacau i iuca, que ven en un mercat proper quan estan madurs.  El diner que guanya l’usa per finançar la seva pròpiaeducació.

“Quan em graduï, vull ser mestre”

Ara, David és alumne de la segona classe d’ensenyament primari a Dawa, i es mostra  optimista sobre el seu futur: "Quan em graduï a l’escola vull ser mestre", diu.  La idea és traslladar-se a una escola secundària que hi ha en un poble proper, encara que dubta sobre com podrà pagar-la.