Internet augmenta l'abast dels abusos als nens

UNICEF llança l'informe Seguretat infantil en Internet: reptes i estratègies globals que analitza els riscos i desafiaments de la xarxa per als nens. En ell s'estima que hi ha més de 16.700 pàgines web que mostren imatges d'abusos a nens, dels quals el 73% són menors de deu anys.

Encara que internet ofereix més oportunitats per a l'educació i la informació que en qualsevol altre moment de la història, la xarxa també amplia la magnitud i les amenaces potencials que amenacen a la infància, afirma l'informe elaborat pelCentre d'Investigació Innocenti d'UNICEF.

La importància d'entendre els riscos d'internet per als nens

Seguretat infantil en Internet: reptes i estratègies globals té com a objectiu proporcionar una millor comprensió dels riscos als quals s'enfronten els joves en internet, i presenta un marc per protegir-los d'amenaces com el ciberacosament, l'exposició a imatges d'abusos, així com a altres pràctiques com el grooming, en el qual algunes persones es fan passar per nens per aconseguir fotografies íntimes dels nens. "El ràpid creixement del món digital no ha creat els delictes d'abús i explotació sexual dels nens, però sí ha augmentat la magnitud i l'abast dels possibles danys que poden ocasionar", va afirmar el Director de l'Oficina d'Investigació d'UNICEF, Gordon Alexander. "Hem de reconèixer això, i prendre la major quantitat possible de mesures adequades, respectant els drets dels nens a explorar el nou entorn i tot el potencial que la tecnologia ofereix."Seguretat infantil en Internet: reptes i estratègies globals posa l'accent en els enormes beneficis d'internet en camps com l'educació, la socialització i l'entreteniment, així com en els drets dels nens a accedir a aquests avantatges.

Necessitat d'ampliar la legislació

La investigació, realitzada en col·laboració amb el Centre contra l'explotació infantil i la protecció online (CEOP) a Regne Unit, assenyala quatre aspectes que

necessiten coordinar-se per crear un entorn més segur per als nens a la xarxa: ensenyar als nens a protegir-se per si mateixos, acabar amb la impunitat d'els qui els assetgen, reduir l'accés a material nociu i recolzar la recuperació de les víctimes.La primera línia de defensa –l'enfortiment dels nens- és fonamental per abordar el problema,sobretot perquè els nens són generalment molt més experts en internet que els seus pares i mestres, però també tenen una percepció diferent als adults sobre els riscos als quals s'enfronten. L'informe assenyala que la legislació internacional i la seva aplicació eficaç a nivell mundial és un element fonamental de protecció però, a nivell nacional, l'aplicació de les lleis ha estat lenta en molts països, i on s'ha aprovat, sovint manca d'harmonització en assumptes com la definició de ‘nen’, i de ‘pornografia’. De 196 països examinats, només 45 compten amb una legislació suficient per combatre els delictes d'imatges d'abús infantil.L'eliminació de la impunitat dels agressors ha de ser un altre focus d'atenció, un desafiament difícil d'atallar per la naturalesa transfronterera dels delictes.
La legislació és, no obstant això, només una part de la resposta i els pares, mestres, treballadors socials, la policia i la indústria tenen un paper destacat que exercir per recolzar els esforços dels nens per protegir-se a si mateixos, assegura l'informe. La indústria també té un paper que jugar eliminant el material inadequat dels seus servidors i proporcionant maquinari i programari respectuosos amb la infància que bloquegin o filtrin les imatges que puguin resultar ofensives.

Imatges d'abusos a nens

Fins a 2011 s'estimava que hi havia 16.700 llocs web a nivell mundial que mostraven imatges d'abusos a nens, amb milions d'imatges d'aquest tipus, ensenyant a "desenes de milers" de nens. Cada vegada és més baixa l'edat dels nens exhibits, ja que el 73% de les víctimes tenen menys de deu anys, i les imatges són cada vegada més gràfiques i violentes. Les xifres demostren la magnitud del desafiament, però l'informe és molt clar: "no és possible eliminar tots els riscos que existeixen en l'entorn on line. És un espai massa gran, sense govern, en evolució, amb una indústria creativa publicitària en creixement com per estar sempre subjectes al tipus de controls que són necessaris per protegir completament als nens. Tampoc és desitjable que es controli de manera excessiva, ja que destruiria l'essència d'internet i els seus molts beneficis".

Consultar l'informe (en anglés)