La meva escola, el meu equip!

Convivència, benestar i bon tracte

La proposta per a centres educatius d'aquest curs planteja una visió d'equip de la comunitat educativa on tothom col·labora i contribueix al compliment dels drets de la infància, amb un enfocament específic en convivència, benestar i bon tracte.

Ilustración de un grupo de niños, niñas y adolescentes haciendo un puzle gigante

 5/set/2022

Els drets com a objectiu compartit

Un equip és un grup de persones que treballen juntes per assolir un propòsit o objectiu compartit. Una escola pot tenir molts objectius, però alguns dels més importants tenen a veure amb el compliment dels drets de la infància i l'adolescència. El més obvi seria el dret a l'educació, però com que els drets estan interrelacionats, aquest no seria possible si des dels centres educatius no es vetllés a més a més per drets com la protecció, la no discriminació, la igualtat, la salut, el joc…

Un equip en el què tothom hi participa

Quan parlem "d'escola", no ens referim només a l'edifici, al personal docent o a l'administració escolar. Per tal que un centre educatiu sigui una escola, cal la participació de tota la comunitat escolar i la relació amb l'entorn, el barri o el municipi. L'escola té, a més a més, una dimensió global, en què s'obre al món i prepara ciutadans i ciutadanes amb les actituds, les competències i els coneixements necessaris per al seu desenvolupament.

Convivència i clima escolar: no discriminació

Aquesta visió d'equip és necessària per superar alguns dels reptes que se li plantegen avui dia a col·legis i instituts de tot el món. Per tal d'obtenir bons resultats, les persones que formen un equip han de recolzar-se les unes a les altres, respectar-se, animar-se mútuament i no deixar ningú enrere. No obstant això, la discriminació que pateixen molts estudiants al seu entorn, l'assetjament escolar, els discursos d'odi i altres manifestacions de violència escolar són un indicador que aquest esperit d'equip no és present a molts centres educatius.

Bon tracte i protecció

La tasca no és fàcil ni és responsabilitat única del centre. Al llarg d'aquest curs anirem plantejant qüestions i proposarem idees per abordar aquesta situació des de diferents enfocaments: aprofundirem en la figura dels coordinadors de protecció, proposarem activitats que fomentin la col·laboració i el compromís amb valors de pau i equitat i establirem un diàleg amb els centres educatius que els permeti avançar en un plantejament d'educació en drets de la infància.

 

 

Quatre dates clau

 
20 de noviembre: Día de la infancia

Dia mundial de la infància

La setmana del 20 de novembre és moment per reflexionar sobre la importància que tenen els drets en el nostre dia a dia i de dur a terme activitats per celebrar-ho.

 
30 de enero: Día de la Paz y la no violencia

DIA DE LA PAU

La setmana del 30 de gener, Dia escolar de la no-violència i la pau, explorarem com podem fer del nostre centre educatiu una Escola de pau. Segur que se us acudeixen moltes idees!

 
22 de marzo: Día del agua

DIA DE L'AIGUA

Us proposem que les curses #GotesUNICEF serveixin de reflexió sobre la importància de l'aigua en el nostre dia a dia i la importància de la solidaritat i l'ús responsable d'aquest recurs. 

 
22 de marzo: Día del agua

DIA DEL MEDI AMBIENT

Al juny podem preparar una celebració de final de curs que reflecteixi la importància de la diversitat per a la vida a la Terra.

Estigues al dia de les novetats d'aquest curs

Pots rebre actualitzacions d'aquestes propostes en seguir-nos en xarxes socials o en subscriure't al nostre butlletí:

Twitter
Instagram
Facebook
Telegram
Correo

 

Guia per a educadors de l'activitat

Les vacances de la Terra: Proposta didàctica per al dia del medi ambient

Aquest final de curs, la Terra necessita unes bones vacances, se us acudeix una solució per ajudar-la?

Imagen de la guía docente de la actividad

La copa del planeta: Proposta didàctica per al Dia del Medi ambient

¡Cuidar el medioambiente merece un premio! Si pudieras inventar un trofeo para reconocer el compromiso con el medioambi…

Un grupo de estudiantes con camisetas azules

Activitats per celebrar el Dia Mundial de la Infància a l'escola

UNICEF Educación - Educación en Derechos

Ens veiem al setembre!

Vacances 2024

Us desitgem un molt bon estiu de descans i bons moments durant aquest període de vacances escolars. Ens veiem al setembre amb més novetats. Si no vols perdre'te-n cap, pots subscriure't al nostre butlletí de notícies.

Subscriure'm

Un grupo de niños y niñas saludan mientras juegan en un columpio
© UNICEF/UN0801677/Karacan
Un grupo de niños y niñas saludan mientras juegan en un columpio
© UNICEF/UN0801677/Karacan
Un grupo de niños y niñas saludan mientras juegan en un columpio
© UNICEF/UN0801677/Karacan