Símbols de la pau

Al llarg de la història i arreu del món, els éssers humans hem triat diferents imatges i gestos per a representar la pau. Aquests símbols mostren el valor que té la pau per a nosaltres i tenen diferents històries i orígens que val la pena conèixer. Utilitza'ls per celebrar la pau i la no violència a l'aula!

 

1.    Colom de la pau
Paloma de la paz

 
El colom de la pau és un símbol molt antic. Apareix en el llibre del Gènesi i representa la pau i la reconciliació després del diluvi universal. Després de la Segona Guerra Mundial el colom de la pau va tornar a ser una imatge molt reconeguda, a causa d'uns dibuixos que va realitzar Picasso. Tradicionalment el colom de la pau porta una branca d'olivera al bec i és de color blanc, però et convidem a pintar amb la teva classe coloms de tots els colors en aquesta activitat per a Educació Infantil i primer cicle de Primària: Colors de pau.

2.    Branca d'olivera
Rama de olivo

 La branca d'olivera és un altre símbol de pau que la humanitat utilitza des de fa molt de temps. Era un dels atributs de la deessa grega de la pau, Irene, i simbolitzava l'abundància i la victòria sobre els mals esperits. En les antigues Grècia i Roma, s'intercanviaven branques d'olivera com a oferta de pau després d'una batalla.

3.    Logotip de la pau
Símbolo de la paz

 Creat el 1958 per Gerald Holtom, un dissenyador gràfic anglès, per a una campanya en suport del desarmament nuclear, aquest símbol es va fer mundialment conegut en els anys 60 a través del moviment hippie. Les línies dins del cercle representen les lletres D i N (desarmament nuclear) en l'alfabet semàfor, que és el que s'utilitza els braços i banderes per enviar missatges visuals a llarga distància.

4.    Vacuna del bon tracte
Vacuna del buen trato

 

Aquest pot ser el símbol més especial per a la teva aula, perquè serà una creació vostra.  Descobreix com crear una vacuna del bon tracte per protegir al vostre entorn de la violència. L'especial d'aquesta vacuna és que entre tots podeu descobrir quines formes de violència us afecten i generar solucions i compromisos per frenar-les. Aquesta vacuna no es pren, es pensa!

5.    Senyal de la "V" amb la mà
Señal de la V con la mano

 Aquest gest, amb la mà girada cap a fora, té diferents significats però es va popularitzar com a signe de pau durant els moviments pacifistes posteriors a la Segona Guerra Mundial i, especialment, en la dècada de 1960, durant la Guerra del Vietnam. Si es realitza amb la mà girada cap a dins, és un insult greu en alguns països anglosaxons.

6.    Pipa de la pau
Pipa de la paz

 
Els pobles originaris d'Amèrica del Nord tenen entre les seves tradicions compartir una pipa cerimonial com a símbol de pau i amistat entre grups i entre persones. Aquestes pipes tenen diferents formes, materials i nom al llarg del continent americà (chanunpa per als Lakota o bahui per als Shoshone). Posteriorment els europeus van cridar genèricament a aquestes pipes amb la paraula francesa calumet.

7.    Grua de paper
Grulla de origami

 
Aquestes grues realitzades mitjançant papiroflèxia es diuen orizuru en japonès i són un dels dissenys clàssics de l'origami (tècnica japonesa de plegat de paper). La llegenda explica que qui aconsegueixi unir 1.000 grues de paper amb fils (Senbazuru) veurà complert un desig. Es van fer populars com a símbol de pau després de la Segona Guerra Mundial per la història de Sadako Sasaki, una nena japonesa que va emmalaltir de leucèmia després de la bomba atòmica d'Hiroshima i a la que la seva família i amics van ajudar a plegar més de 1.000 grues durant la seva estada a l'hospital. Descàrrega de la Wikipedia un model per fer grues de paper.

8.    Armament trencat
Escultura representando un revolver con el cañon hecho un nudo

 El rifle trencat s'usa com a símbol de pau des de principis del segle XX, quan diferents organitzacions pacifistes europees ho van usar en les seves protestes contra la Primera Guerra Mundial. En 1921, la Xarxa Internacional de Resistents a la Guerra el va adoptar com a logo. Altres símbols relacionats amb aquesta idea són la imatge d'un rifle o pistola amb una flor a la boca del canó, tancs destruïts o una arma inutilitzada, com la que apareix a la foto, obra de Carl Fredik Reutersward.

9.    Arc de Sant Martí de la pau
Bandera de la paz

 L'arc de Sant Martí és un símbol molt difós de la pau. El 1961, l'activista italià Aldo Capitini va usar una bandera de l'arc de Sant Martí per a una marxa per la pau i el símbol es va popularitzar. Actualment, la bandera de la pau té els set colors de l'arc de Sant Martí del revés (violeta dalt i vermell a baix), a diferència de la bandera multicolor del moviment LGBTQI (sis colors, amb el vermell a dalt i el violeta baix).

10.    Banner de la pau
Banner Roerich

També conegut com a símbol de Roerich o símbol del Pacte de Roerich pel seu autor, Nicholas Roerich, un artista i filòsof rus que va dedicar part de la seva vida a promoure la protecció de l'art, la cultura, l'educació i la ciència en temps de guerra i la influència ha estat molt important en el desenvolupament de lleis i acords de protecció del patrimoni cultural.

11.    Rosella
Amapola blanca como símbolo de paz

 S'explica que, durant la Primera Guerra Mundial a Europa, van créixer moltes roselles en el que havien estat els camps de batalla, pel que aquesta flor va ser adoptada com a record dels caiguts en la guerra. Més endavant, es va promoure la rosella blanca com a símbol del pacifisme, la no violència i contra els desastres de la guerra.

12.    Salam Shalom
Shalom salam

Unió de les paraula pau en els idiomes hebreu (shalom) i àrab (salam) com a reivindicació de pau i concòrdia entre les persones, els pobles, les ideologies i les religions a l'Orient Mitjà.

13.    Mans blanques
Manos blancas

 Les mans pintades de blanc i esteses mostrant el palmell són un gest de pau i de rebuig a la violència, en particular al terrorisme. El simbolisme és doble: el que estiguin pintades de blanc reflecteix l'oposició a les mans tacades de sang, que reflecteixen violència; el que estiguin obertes i esteses al capdavant és un gest d'autoafirmació, de conciliació i que comunica que la persona no amaga res, al contrari que un puny, que pot enganxar i amagar.

Dóna vida a aquests símbols!

Coneixies aquests símbols i el seu origen? Les imatges, els símbols i els gestos ens ajuden a donar visibilitat a qüestions complexes, com la pau, la no violència i el bon tracte, però no són eficaços si no els posem en marxa. Fes-los servir en activitats a l'aula o per a campanyes de mobilització en el teu centre educatiu. No oblidis explicar el seu origen, perquè el seu valor no està en la seva forma sinó en el seu significat. I, si us animeu, podeu posar en marxa una  campanya de vacunació pel bon tracte, perquè cap símbol tenen tanta força com aquells amb els que ens comprometem.

 

Recursos educatius de la guia del curs 2018/19: A l'escola, Fora de perill

Guia del curs 2018/19: A l'escola, fora de perill

Guia del curs 2018/19: A l'escola, fora de perill

Aquesta guia d'activitats i recursos d'Educació en Drets i Ciutadania Global conté propostes i idees per fer de l'escol…

Glossari sobre no-violència, pau i bon tracte

Glossari sobre no-violència, pau i bon tracte

Recopilació de termes d’ús freqüent per a activitats educatives a l’aula

La història d'en punt

La història d'en punt

Activitat didàctica per a Educació Infantil

Somnis - L'a escola com a lloc de pau

Somnis - L'a escola com a lloc de pau

Activitat per a l'aula d'Educació Primària

Jo soc jo - Actividad didáctica

Jo soc jo

Activitat per a l'aula d'Educació Secundària, Batxillerat i FP

La vacuna del bon tracte - Guia d'activitat

La vacuna del bon tracte - Guia d'activitat

Guia per al desenvolupament de l'activitat "La vacuna del bon tracte".

Novetas al nostre blog educatiu

Una mujer toma notas frente a un portátil

Cursos d'especialització en educació en drets UNED/UNICEF

La UNED i UNICEF ofereixen dos cursos d'especialització en educació en drets d'infància: un sobre l'Agenda 2030 i un al…

Una mujer toma notas frente a un portátil

Cursos d'especialització en educació en drets UNED/UNICEF

La UNED i UNICEF ofereixen dos cursos d'especialització en educació en drets d'infància: un sobre l'Agenda 2030 i un al…

Portada del document "Glossari per a l'aula sobre migració, asil i refugi"

Glossari per a l'aula sobre migració, asil i refugi

Aquest recull de termes d'ús freqüent sobre migració, refugi i asil us ajudarà a aclarir dubtes a l'aula.

Portada del documento

Conte: Per què alguns arbres conserven les fulles a l'hivern?

Aquest conte sobre els arbres de fulla caduca i perenne ens pot servir per parlar de l´acollida en Educació Infantil i …

Dos nois llegeixen unes fitxes a la seva aula

Cada escola, un refugi

Algunes claus de drets d'infància per a la inclusió d'estudiants ucraïnesos a les nostres aules.

Impulsar la inclusió educativa de la infància refugiada

Impulsar la inclusió educativa de la infància refugiada

Més d'un milió de nenes i nens han fugit d'Ucraïna a causa de la guerra. El sistema educatiu dels països d'acollida nec…

Una nena mira la pantalla d'un mòbil amb gest seriós

3 claus educatives sobre la violència en els mitjans i la infància

L'impacte dels continguts violents sobre la infància és un tema controvertit sobre el què no hi ha una resposta única i…

Portada del vídeo

Vídeo: El diari de l'Oleksandra

Aquest vídeo es pot utilitzar en aules d'Educació Secundària per obrir una reflexió sobre les guerres i la manera com a…

Cares tristos dibuixades amb guix sobre una pissarra

Com parlar a nens, nenes i adolescents sobre desastres, emergències i catàstrofes

Recomanacions per a educadors i famílies per abordar els dubtes i les pors de nens, nenes i adolescents sobre desastres…

Dues banderes blanques de la pau en què apareix la paraula "pau" sobreimpresa en rus i ucraïnès

Parlem de мир: Pau es diu igual en ucraïnès i en rus

Com podem abordar des de les aules el conflicte a Ucraïna? és una qüestió que pot preocupar el nostre alumnat, especial…

Un aula en la que un niño levanta la mano para participar

Què vols ser quan siguis gran? - Professions i desenvolupament sostenible

Et convidem a fer aquesta pregunta a l'aula amb un gir important: Com pot contribuir cada professió al compliment dels …

Diálogo: "Derechos de infancia en los centros educativos"

Drets educatius d'infància en els centres educatius: de la teoria a la pràctica

Cinc centres educatius referents en Educació en Drets d'Infància i Ciutadania Global han exposat la seva trajectòria en…

Primavera de 2024

Posa la teva gota!
Curses de solidaritat

Amb l’arribada de la primavera, milers d’estudiants es mobilitzen a les seves escoles i instituts per donar suport al treball d’UNICEF en aigua, medi ambient i emergències humanitàries. Voleu que la vostra comunitat educativa afegeixi les seves gotes? 

Informa't