La crisi política a la Costa d’Ivori causa una onada de refugiats

La crisi política desfermada per les eleccions presidencials a la Costa d’Ivori afectarà uns 2,4 milions de persones a l’Àfrica occidental, de les quals unes 600.000 podrien convertir-se en refugiades. Aigua potable, habitatge i alimentació, juntament amb servicis de protecció, salut i educació, són les necessitats més urgents dels nombrosos desplaçats interns i refugiats.

Encara que, a hores d’ara, la població de refugiats ascendix a 20.000-25.000, la meitat dels quals són dones i xiquets, es preveu que molt prompte hi haurà 450.000 desplaçats interns a la Costa d’Ivori i uns 150.000 refugiats als cinc països veïns (Libèria, Guinea, Mali, Burkina Faso i Ghana).

Els asilats viuen en cases de famílies d’acolliment liberianes.Una part important de les comunitats d’acollida ja ha començat a patir els efectes de la presència dels refugiats.

“Els refugiats estan instal·lats en almenys 22 assentaments. La tasca de subministrar a totes estes comunitats aigua potable, instal·lacions de sanejament i altres servicis és un repte molt difícil de superar, especialment a causa del mal estat dels camins. Fem tant com podem a fi de proporcionar estos servicis a totes les comunitats de la manera més ràpida possible”, assenyala Sam Treglown, especialista en aigua i sanejament d’UNICEF.

La respOsta humanitÀria

La Comissióde Repatriació i Reassentament dels Refugiats de Libèria (LRRRC) i el Govern liberià, amb la col·laboració de diverses ONG, coordina una resposta humanitària en diversos fronts. L’objectiu: garantir que els refugiats i les comunitats que els acullen reben els servicis i subministraments que necessiten com més prompte millor. Es tracta, fonamentalment, de perols, mantes, sabó, mosquiteres i matalafets.

UNICEF s’encarrega de la coordinació de la resposta en matèria d’alimentació, subministrament d’aigua i sanejament, i protecció i educació dels infants. Per a fer-ho col·labora amb diversos ministeris liberians, amb l’ONG Save the Children i amb altres aliats de la societat civil.

UNICEF estima en 20,1 milions de dòlars (14,5 milions d’euros) els fons que necessitarà durant els pròxims tres mesos per a cobrir les necessitats de les dones i dels infants afectats per la crisi a l’Àfrica occidental. Així mateix, amb els diners rebuts podrà garantir una resposta constant a l’emergència i estar més ben preparat per a les contingències que vagen apareixent en estos sis països.