Ana Duato, una veu per Haití

L'actriu i Ambaixadora d'UNICEF Espanya va presentar ahir el reportatge Haití, en construcción, rodat durant els seus dos viatges a Haití després del terratrèmol de gener de 2010, on va compartir diversos dies amb famílies haitianes i amb els treballadors de l'acció humanitària.

Produït per Ganga Produccions per a UNICEF i la AECID, aquest reportatge compta amb el suport de TVE, tant per a la seua presentació a casa Amèrica com para la seua emissió el diumenge, 20 de novembre, Dia Universal de l'Infant, a La 2 i a www.rtve.es  a les 23:00 hores. També serà emès al canal internacional. 

Crònica de Diana Valcárcel, Coordinadora de Projectes de Comunicació d'UNICEF EspanyaParir una criatura no és fàcil, però parir un documental tampoc. Després de 17 mesos de treball per fi ix a la llum Haití, en construcción, un homenatge a un país que ha patit una de les catàstrofes humanitàries més greus dels últims anys.

L'endemà d'aquell 12 de gener de 2010, quan a Haití va tremolar la terra, Ana Duato, Ambaixadora d'UNICEF, va cridar esglaiada a les nostres oficines a Madrid: “Expliqueu amb mi pel que siga necessari”. Des d'aquest moment va nàixer el seu vincle amb Haití.

A l'abril de 2010 començàrem a treballar. Vèiem essencial explicar de primera mà el que estava fent UNICEF per pal·liar els efectes del sisme en la vida colpejada dels més de 4 milions d'infants que viuen a Haití. Perquè no caiguera en l'oblit, per explicar la situació, però, sobretot, per rendir comptes a la generositat de tantíssims espanyols que es van bolcar amb la infància haitiana i que donaren a UNICEF més d'11 milions d'euros.

Vam fer les maletes, vam agafar la càmera i desembarcàrem a Port-au-Prince. Sobrevolar la ciutat va ser un dels moments més colpidors: milers i milers d'espais inundats de tendes de campanya de diversos colors, blanques, blaves, taronges, algunes d'elles improvisades amb plàstics i pals. En l'aeroport, desolació, caos. Al carrer, dolor i vida. Molta vida, malgrat la recent tragèdia.

Ana Duato va tenir trobades molt especials amb famílies, dones, infants, que ho havien perdut tot o quasi tot: parents, cases, els seus objectes més volguts.

Ens explicaven les seues històries amb molta enteresa. Y Ana va tindre una enorme empatia amb ells, una gran capacitat d'escoltar, de guardar tots aqueixos relats.

Mentre, Antonio Cano, Director del documental, romania incansable darrere de la càmera. “No he vist un país amb més plans que Haití”. Aquests plànols que ha captat amb tanta bellesa i sobretot amb tanta humanitat, que vam poder veure ahir a la preestrena a casa d'Amèrica.

Les paraules d'Ana durant la presentació van ser commovedores: “Hem intentat explicar una història des de dins, des del cor dels haitians i dels professionals que treballen amb ells per reconstruir el seu país”. La nostra Ambaixadora també va tenir mostres d'agraïment per a totes les persones que treballen dia a dia a Haití per a la reconstrucció i el desenvolupament del país i els haitians, “em van obrir les portes de les seues cases i de les seues tendes en els camps de desplaçats".

Però tornem al making-of del documental. A l'abril de 2011, just un any després del primer viatge, vam tornar a Haití per rodar la segona part i mostrar els avanços que s'havien aconseguit gràcies al treball d'UNICEF, AECID, els seus aliats i el poble haitià.

Trobàrem menys enderrocs, cases ja reconstruïdes, noves escoles semipermanents, centres de nutrició en edificis nous en lloc de carpes, un aeroport reformat. Però encara al voltant de 700.000 persones seguien vivint en camps de desplaçats, molts infants continuaven separats dels seus pares i vivint en centres, i l'altíssim nivell de desocupació dificultant el dia a dia dels haitians, per esmentar només alguns problemes.

UNICEF, l'Agència Espanyola de Cooperació Internacional i els seus aliats treballen intensament en programes de salut, nutrició, educació, aigua i sanejament i protecció de la infància perquè els infants d'Haití tinguen un present i un futur dignes.

Nousseline, Brunia, Jean François, Faradjine, Margaret, Fran, Wesley. Aquests són els noms d'alguns dels infants que apareixen en el documental, són els protagonistes d'aquest homenatge a Haití, i a ells també volem donar-los les gràcies.

El documental, produït per Ganga Produccions per a UNICEF i la AECID, serà emès al canal internacional de TVE, a la 2 i a http://www.rtve.es a les 23.00 hores del proper diumenge, 20 de novembre, Dia Universal de l'Infant. No us ho perdeu!