Zimbabue: recórrer 6 quilòmetres a la recerca d'aigua és cosa del passat

El 18% de la població de Zimbabue no té accés a sistemes d'aigua potable, i el 56% no té accés a instal·lacions adequades de sanejament. Durant més de tres anys, la ciutat minera de Shurugwi ha tingut grans dificultats per garantir el proveïment d'aigua potable per a la seva població.

La ciutat solament ha pogut garantir menys de la meitat de l'aigua que necessita la comunitat, a causa de l'absència de tractaments químics de l'aigua i els baixos ingressosderivats de la prestació de serveis, entre altres factors.

Emily Butau s'embarcava cada dia en un llarg viatge per recollir aigua per a la seva família. Després d'enviar als seus tres fills a l'escola, començava la seva tasca: “Diàriament, m'unia a altres dones d'aquesta comunitat per recórrer 6 quilòmetres a la recerca d'aigua”, explica Butau.

“Ni tan sols tenia temps de treballar per complementar el sou del meu marit, ja que em passava el dia recollint aigua per a la meva família”, afegeix. A més, ni tan sols l'aigua que recollia procedia sempre de fonts segures, i els seus fills sofrien freqüentment diarrea.

 
INVERTIR EN AIGUA ÉS INVERTIR EN SALUT DELS infantS

Afortunadament per Butau i els altres residents, la situació ara està canviant. En 2011, UNICEF, amb el suport dels seus aliats, van dur a terme una renovació massiva dirigida a la rehabilitació del sistema de proveïment d'aigua a Shurugwi.

Una inversió d'aproximadament 1 milió de dòlars ha permès la instal·lació de noves bombes d'aigua en dues fonts d'aigua. Els fons també han ajudat a renovar els clarificadors, filtres de sorra i equips de dosatge de productes químics en la planta de tractament d'aigua de Mhanzimdaka. També es va instal·lar una tècnica per potabilitzar l'aigua que arriba a la comunitat.

Això ha augmentant un 70% la quantitat d'aigua tractada a la ciutat. Butau va dir que des de desembre de 2011, hi ha hagut una millora en la quantitat i la qualitat de l'aigua que arriba a les seves llars.

“L'objectiu de la inversió en obres hidràuliques és protegir a la població del còlera i altres malalties procedents de l'aigua, com va passar en 2008 i 2009”, va afirmar el Representant d'UNICEF a Zimbabue, Peter Salama.

SISTEMES MILLORATS D'AIGUA

El pagament de les factures d'aigua és nostra principal font d'ingressos per a l'ajuntament, però ara solament estem recaptant el 20%”, afirma el Secretari de la ciutat, Solomon Siziba. “Estem treballant per restaurar la confiança dels residents, la confiança en els nostres serveis per obtenir una font d'ingressos i continuar amb el subministrament d'aigua potable als residents”.

“L'aigua es veu neta aquests dies”, afirma Butau, qui està feliç perquè l'aigua és segura per a la salut dels seus fills.