UNICEF posa en marxa una campanya de vacunació infantil a la Banya d'Àfrica

UNICEF, el Ministeri de Sanitat de Kenya i l'OMS han llançat aquesta setmana una campanya de vacunació dirigida als infants que viuen en les comunitats d'acolliment dels voltants de Dadaab, el camp de refugiats situat al nord de Kenya. La campanya té com a objectiu vacunar de xarampió i poliomielitis 202.665 infants menors de cinc anys així com subministrar-los vitamina A i tractament antiparasitari contra els cucs.

Aquesta iniciativa és part d'un reforç de la regió per assegurar que els infants que viuen a les zones afectades per la sequera siguin vacunats contra malalties que podrien acabar amb les seves vides com el xarampió, que pot ser mortal eninfants desnodrits, i protegir-los contra lapoliomielitis.

Vacunació al sud de somàlia 

Avui ha finalitzat una campanya de vacunació que va començar el dijous passat en el sud de Somàlia, on la cobertura de vacunació és del 26% per cent, una de les més baixes del món. En 8 districtes de Mogadiscio, incloent els massificats camps de desplaçats interns, s'ha establert un pla de vacunació que té com a objectiu arribar a 40.000 nens i nenes menors de cinc anys i 46.000 dones. A la regió de Gedo, s'està preparant la campanya de vacunació contra el xarampió, el tètanus toxoide i el subministrament de la vitamina A i del tractament antiparasitari contra els cucs, que cobrirà 6 districtes i arribarà a 55.000 infants i 72.580 dones en edat fèrtil. Si l'accés està assegurat, UNICEF, en col·laboració amb l'OMS, expandirà la campanya a les regions de Galgaduud, gran Benadir, Bay, Bakool, Hiran, sota Shabelle i Jubas en el proper mes. El pla té previst vacunar contra el xarampió a tots els infants de fins a 15 anys, o sigui, uns 2,5 milions de nens i nenes. 

Prevenir brotS DE  MALALTIES 

En el sud i centre de Somàlia, s'han confirmat casos de xarampió a Mogadiscio, així com casos de diarrea severa aquosa a Mogadiscio i a les regions d’Afgoye, Baidoa i sota Shabelle. Amb tants infants i dones en moviment, creuant les fronteres i convertint-se en nous desplaçats interns, el repte és arribar a tots els nens i nenes, incloent els de més edat, per prevenir nous brots de malalties. En moltes parts de les zones més afectades, els aliats en el terreny estan emprant els recursos al màxim, tractant d'atendre al gran nombre de persones que necessiten rebre aquest tipus de serveis.

“Aquesta és una crisi de supervivència infantil”, va dir Elhadj As Sy, Director Regional d'UNICEF per a l'Est i Sud d'Àfrica. “Els infants no només moren perquè no tenen suficient menjar. En les diferents fases de desnutrició, són més propensos a malalties. A mesura que les xifres de desnutrició plantegen un gran repte, el perill per als nens i nenes es fa més gran”.

La campanya en el nord de Kenya, que comença avui, continuarà fins al divendres i tindrà com a objectiu vacunar infants a les zones de Garissa, Fafi, Lagdera i sud de Wajir. El pla inclou estendre-la als refugiats del campament de Dadaab a principis d'agost. UNICEF ha obtingut vacunes contra el xarampió i la poliomielitis i subministraments de vitamina A i tractament antiparasitari contra els cucs per recolzar la campanya. UNICEF també està promovent la mobilització social i de la comunitat per assegurar que les persones siguin informades sobre la campanya i comprenguin la importància de la vacunació.

RISC DE MALALTIES 

El xarampió, una malaltia altament contagiosa, planteja una seriosa amenaça ja que pot estendre's ràpidament en condicions d'amuntegament i insalubritat, aniquilant aquells que estiguin febles amb motiu de la desnutrició. El xarampió redueix la resistència dels infants fins a emmalaltir-los i els posa en risc de mort quan estan desnutrits i patint altres malalties. La vitamina A se subministra en emergències per incrementar la possibilitat de sobreviure als riscos de salut associats amb les condicions de pobresa en les viu la població. Els infants que no tenen una quantitat suficient de vitamina A s’enfronten a un 25% més de risc de morir de xarampió, malària o diarrea.

UNICEF calcula que necessitarà 300 milions de dòlars (207 milions d'euros) per als propers sis mesos amb la finalitat d'intensificar les seves operacions d'assistència d'emergència i de prevenció als infants que pateixen les conseqüències de la sequera a la Banya d'Àfrica. L'enfocament està posat en la provisió d'intervencions integrades que tractin diversos aspectes de la supervivència i el desenvolupament dels nens i nenes, entre els quals estan inclosos els serveis sanitaris i la vacunació.