UNICEF està responent davant la fam a Somàlia

Somàlia s'enfronta a una de les pitjors emergències nutricionals a nivell mundial. Recentment, Nacions Unides ha declarat estat de fam a una altra regió de Somàlia, Bay, amb el que ja són 6 les regions que es troben en aquesta greu situació.

Nacions Unides també ha advertit que tot el sud de Somàlia podria entrar en una situació defam, per la qual cosa és necessari engegar accions immediates. Els districtes en els quals s'ha declarat fam fins al moment sónLower Shabelle, Bakol, Middle Shabelle (les àrees agropastorals de Balcad i Cadale), els assentaments de desplaçats en el passadís de Afgoye, la comunitat de desplaçats de Mogadiscio i Bay.

ELS NENS EN RISC

Es calcula que hi ha 3.700.000 persones en necessitat d'ajuda humanitària urgent, dels quals 1.850.000 són nens. Especialment delicada és la situació dels 780.000 nens que sofreixen desnutrició aguda (d'aquests el 85% es troben a les regions del sud de difícil accés).

En la major part de les regions del sud del país, 1 de cada 6 nens té desnutrició aguda severa. A Bay aquesta situació és encara pitjor: 1 de cada 5 nens sofreix desnutrició i està en risc de morir. A més, el conflicte a Somàlia està causant un gran nombre de desplaçats. Des de l'1 de juliol, més de 15.300 persones, entre elles 9.000 nens, s'han desplaçat a Mogadiscio i una mitjana d'1.100 al dia, dels quals 850 són nens, fugen a Kenya i Etiòpia.

RespOsta inmediata d'UNICEF

Davant aquesta situació, les accions que està desenvolupant UNICEF, a més de l'augment de l'enviament de subministraments són:

 • Tractament de nens amb desnutrició i alimentació terapèutica: * UNICEF recolza 800 centres d'alimentació terapèutica a Somàlia, 500 d'ells en el sud del país.
  * S'ha subministrat aliment terapèutic per 510.000 famílies (més de 3 milions de persones).
  * S'han tractat 33.360 casos de nens amb desnutrició severa des de juliol. L'objectiu és cobrir 200.000 nens (almenys 100.000 en els propers 6 mesos).
  * Cobertura de les necessitats dels nens amb desnutrició aguda moderada. S'atenen a 16.500 nens al mes, però l'objectiu és arribar a 198.000 persones (almenys 99.000 en els propers 6 mesos).
 • Salut i inmunització:
  • Cobertura de la immunització contra el xarampió per 2.500.000 nens de fins a 15 anys.
  • Subministrament de vitamina A para 1 milió de nens d'entre 6 i 59 mesos, i de tractament de desparasitació per 900.000 nens de 12 a 59 mesos.

# En aigua, sanejament i higiene, l'objectiu és la millora de les instal·lacions per beneficiar a 300.000 nens i les seves famílies. Es tracta d'una altra de les àrees fonamentals d'actuació, sobretot després de la confirmació de l'augment de casos de còlera a Mogadiscio, la capital.

# Les àrees d'educació i protecció de la infància són també clau en la resposta d'UNICEF. La volta a la normalitat i a la rutina és fonamental per a la salut psicològica dels nens. A través dels Espais i Escoles Amigues de la Infància, els nens tenen accés a serveis bàsics (com a aliments i aigua), i oportunitats per jugar i ser nens.