UNICEF en el Fòrum sobre l'Eficàcia de l'Ajuda al Desenvolupament

El 4º Fòrum d'Alt Nivell sobre l'Eficàcia de l'Ajuda reuneix aquests dies a Busan (Corea del Sud) als representants dels països en desenvolupament i els donants (governs, organitzacions multilaterals i de la societat civil, i el sector privat) per avaluar l'eficàcia de l'ajuda al desenvolupament.

Aquesta reunió que comença avui i acaba l'1 de desembre és continuació dels Fòrums de Roma (2002), París (2005) i Accra (2008), i a ella assisteixen 2.500 delegats que revisaran la implementació dels principis d'eficàcia de l'ajuda i avançaran en la discussió del seu futur. En el centre del debat: l'evolució de la cooperació al desenvolupament en els seus 60 anys d'història, amb la inclusió de nous actors i nous instruments. No obstant això, no es qüestiona la necessitat de mantenir el compromís amb lalluita contra la pobresa, l'equitat i el desenvolupament sostenible. Nacions Unides participa amb una delegació composta per 8 delegats i els seus respectius assessors. La delegació d'UNICEF estarà composta pel Director Executiu,Tony Lake, i per Björn Gillsäter, Cap de la Unitat d'Anàlisi del Sistema Multilateral del GMA.

L'Ajuda al Desenvolupament es relaciona amb la reducció de la mortalitat infantil

La celebració d'aquest fòrum coincideix amb una recent publicació d'UNICEF i Save the ChildrenRegne Unit Progress in Child Well-being: Building On What Works, que demostra un notable progrés en elbenestar dels nens. Segons l'informe aquest progrés es deu a una major voluntat política a nivell mundial, a polítiques de suport i programes ben enfocats. Entre els grans avanços realitzats en les últimes dècades, destaca la disminució de la taxa de mortalitat infantil. Cada dia moren 12.000 nens menys que en 1990. A més, tambéha disminuït la taxa de retard en el creixementassociada a la desnutrició, passant d'un 40% a un 29%. D'altra banda, el terreny de l'educació també la taxa de matriculació escolar ha augmentat. L'informe afirma que existeix una relació directa entre l'ajuda al desenvolupament i la disminució de la taxa de mortalitat infantil. “Hem vist notables resultats a causa d'una forta voluntat política de compromís dels països i suport de la comunitat internacional, especialment dels donants, per invertir en el sector social”, va dir Anthony Lake, Director Executiu d'UNICEF. Un dels països destacats en l'informe ha estatBangladesh. El fort creixement econòmic del país ha ajudat a impulsar programes de reducció de la pobresa, la qual cosa ha portat a un avanç en l'accés a la nutrició i a l'educació. El país, que es troba entre els estats amb majors taxes de mortalitat infantil, ha registrat un descens del 67% de 1990 a 2010 en la mortalitat entre nens menors de cinc anys. En aquest estudi, UNICEF i Save the Children posen l'accent que malgrat els avanços, encara queda molt per fer, i és necessari prestar més atenció a l'equitat en les llars més pobres. UNICEF estima que l'Objectiu de Desenvolupament del Mil·lenni de reduir a la meitat la mortalitat infantil es podria aconseguir més ràpidament amb tal acostament.