Una campanya de vacunació protegeix els infants vulnerables a la regió fronterera de Kenya i Somàlia

A Liboi, a 90 quilòmetres de Dadaab, Kenya, els treballadors comunitaris de la salut i els ancians de la comunitat estan fent tots els esforços possibles per salvar les vides dels infants. Amb el suport d'UNICEF, s'està duent a terme una campanya de vacunació contra la poliomielitis i el xarampió a infants menors de cinc anys, ja que es troben en una situació de gran vulnerabilitat a causa dels elevats nivells de desnutrició.

Liboi i altres comunitats de la regió es troben davant d'una crisi de supervivència infantil. En circumstàncies com aquestes, els infants no moren en general causa de la falta d'aliments únicament, sinó que, afeblits per la desnutrició, van perdent la capacitat de defensar-se de les malalties.

La zona pateix per partida triple les conseqüències de la sequera, el marcat augment dels preus dels aliments i el flux dels refugiats provinents de Somàlia.

Els habitants de la regió s'estan bolcant amb aquesta campanya per protegir els seus fills de malalties com el xarampió i la poliomielitis, que són potencialment mortals i que es propaguen ràpidament en les èpoques de sequera.

La importància de la participació comunitària 

En el marc de la seva resposta a la crisi a la Banya d'Àfrica, UNICEF subministra les vacunes destinades a les comunitats afectades per la sequera, com Liboi.

La regió té baixes taxes de cobertura d'immunització sistemàtica, de manera que les probabilitats que ocorrin brots de malalties són elevades. A això s'uneix l'elevat flux de refugiats provinents de Somàlia, on la cobertura d'immunització també és baixa.

Gràcies a les tasques de mobilització que realitzen els ancians de la comunitat, els pares i mares de Liboi porten els seus fills als llocs on els treballadors de la salut realitzen les tasques de vacunació.

El coordinador de la campanya de vacunació en aquest districte, Mohammad, no perd les esperances. Ha patit els efectes de la poliomielitis i està compromès a garantir la immunització de tots els nens menors de cinc anys.

Així, acompanya personalment a l'equip de treballadors de la salut comunitaris en les seves rondes per assegurar-se que no quedi cap nen sense vacunar. "Estic compromès amb totes les meves forces i amb tot el meu cor amb aquest esforç", comenta Mohammed.

"Jo sé el que significa per a un nen tenir poliomielitis, els desafiaments que ha de superar. Perquè jo vaig passar per tot això", afegeix.

Hawa Abdulla, mare de 10 fills, va portar el menor de tres anys, Ayub, perquè el vacunessin contra el xarampió i la poliomielitis i li donessin suplements de vitamina A i pastilles antiparasitàries. Coneix perfectament la importància de la immunització, ja que dos dels seus fills han tingut xarampió. "Perquè els nostres fills estiguin protegits cal vacunar", explica.

Una crisi de supervivència infantil 

Les activitats sanitàries que es duen a terme en Liboi formen part d'una campanya de vacunació integral l'objectiu consisteix a immunitzar a més de 200.000 infants menors de cinc anys en les comunitats properes a Dadaab.