Una cadena que genera vida a Sudan del Sud

Per Diana Valcárcel, Coordinadora de Projectes de Comunicació d'UNICEF Espanya

En les visites que he fet a projectes d'UNICEF a diferents països m'alegren especialment els programes comunitaris, aquells que com vasos comunicants van transmetent els coneixements des de la base de la societat.

Estem a la ciutat de Torit, regió d'Equatòria l'Est, a Sudan del Sud, un país independitzat del seu veí del nord el juliol del 2011 i que compta amb una població d'aproximadament 9 milions d'habitants. Després d'una gran tempesta hem aconseguit arribar per un camí gairebé impossible a un centre de formació de dones gestionat per una organització comunitària local anomenada CECDAG, que rep el suport d'UNICEF, i que proporciona consells de salut i nutrició a la població veïna. "Quan el meu fill tenia un any pesava només 5 quilos. Temia per la seva vida. Van venir a visitar-me del programa comunitari al meu poble i al veure l'estat del meu fill em van indicar que anés al centre d'alimentació terapèutica de l'hospital de Torit", ens explica l'Elizabeth Martin amb el seu fill Mario en braços. "Després d'unes setmanes de tractament, es va restablir i li van donar d'alta". En Mario té ara 2 anys i dos mesos. Posa orgullós i saníssim en els braços de la seva mare. L'Elizabeth forma ara part del programa comunitaride dones gestionat per CECDAG que reben formació per transmetre-la a les persones dels pobles veïns. "Estic molt contenta que em portessin a l'hospital, molt agraïda del suport d'UNICEF i del Ministeri de Salut. El que jo vaig aprendre, ho ensenyo ara a altres". Aquesta cadena de transmissió és la que atreu tota la meva atenció.

Transformant la societat del país més jove del món

Les 30 dones que hem conegut aquesta tarda, formades per CECDAG, ens expliquen traient-se la paraula unes a les altres: "Ensenyem a les mares a fer farinetes. Els

expliquem què han de tenir perquè els seus fills estiguin sans i els diem com les han de cuinar. També revisemo l'estat nutricional dels infants per veure si algun necessita ser enviat a l'hospital, els ensenyem hàbits de salut".

Els reptes als quals s'enfronta el país són molt nombrosos:al voltant del 15% dels infants pateixen desnutrició aguda, el 70% dels nens entre 6 i 17 anysmai ha anat a l'escola, només el 3% tenen posades totes les vacunes. Petits programes comunitaris, com aquest, recolzat per UNICEF, van transformant a poc a poc aquesta societat del país més jove del món.

Les dones del centre s'acomiaden amb cants i balls sota la pluja. Vam aconseguir esquivar el bassal amb un llistó de fusta que ha col · locat una. Segurament el país serà igualment capaç de sortejar altres obstacles si segueix rebent els suports que necessita. UNICEF, gràcies al suport de tantes persones, institucions, empreses, hi serà, treballant perquè tots els infants, fins i tot en llocs tan remots com aquest llogaret de Torit que acabem de visitar, tinguin les oportunitats necessàries per tirar endavant.