Somàlia: la vida dels infants en risc

La massiva resposta humanitària a la fam a Somàlia ha salvat moltes vides fins ara, segons un nou estudi

UNICEF acull amb satisfacció la reducció del nombre de zones de fam en el sud de Somàlia, segons revela l'últim estudi de la Unitat d'Anàlisi de Nutrició i Seguretat Alimentària de Somàlia (FSNAU, per les seves sigles en anglès).

"Gràcies al fort suport de donants de tot el món des que es va declarar la fam al juliol, s'ha salvat la vida de milers de nens”, va afirmar el Representant d'UNICEF Somàlia, Sikander Khan. Segons les últimes conclusions de la FSNAU, l'estat de fam continua a les zones de Mitjà Shabelle, i en les de desplaçats de Afgoye i Mogadiscio, però a les zones de Bay, Bakool i Lower Shabelle s'ha passat de fam a nivells d'emergència.No obstant això, els índexs de desnutrició continuen per sobre dels nivells del llindar de la fam en gran part delsud de Somàlia. Les taxes de mortalitat infantil també es mantenen per sobre dels nivells de crisis a diverses zones. D'altra banda, és probable que els brots de malalties a gran escala aconsegueixin el seu punt àlgid durant i immediatament després de l'actual temporada de pluges.

En total, quatre milions de persones continuen necessitant ajuda per sobreviure

"Que ningú s'equivoqui sobre l'actual situació en curs.La vida dels nens segueix en perill imminent. La conjunció de la desnutrició, les malalties mortals i l'escalada del conflicte representa encara una qüestió de vida o mort per a desenes de milers de nens, sense treva, durant la major part de 2012 ", va agregar Khan. El generós suport dels donants ha permès a UNICEF prestar ajuda dels nens més vulnerables i les seves famílies. Fins avui, entorn d'un milió de persones s'han beneficiat d'assistència nutricional, incloent 135.000 nens amb desnutrició severa; 1,2 milions de nens han estat vacunats contra el xarampió; 1,4 milions de persones tenen accés a instal·lacions sanitàries; i 1,8 milions accedeixen a aigua potable. A més, UNICEF continua treballant per ampliar el seu programa d'emergència. Per mantenir i ampliar encara més la seva resposta, UNICEF necessita urgentment 62 milions de dòlars (45,67 milions d'euros) fins a finals de novembre per atendre totes les necessitats identificades per 2011, i per continuar amb la seva línia de nutrició i salut fins a principis de 2012. A fi de garantir la possibilitat d'eradicar la fama les tres zones on encara existeix i minimitzar el risc que les zones en nivells d'emergència sofreixin fam, UNICEF necessita300 milions de dòlars (gairebé 221 milions d'euros) per oferir una resposta multisectorial en 2012. "Fem una crida a la generositat de tots els nostres donants i amics per brindar el suport sostingut que els nens de Somàlia necessiten per aconseguir sortir d'aquesta crisi. Hem de mantenir el rumb, seguir fent tot el que estigui a la nostra mà per garantir als nens de Somàlia el seu dret a sobreviure i evitar que la fam torni a succeir ", va postil·lar Khan.