Sis mesos de la declaració de fam a Somàlia

Sis mesos després que l'ONU declarés l'estat de fam en sis àrees de Somàlia, la regió segueix fent front a una de les pitjors crisis nutricionals del món actual. Encara que la declaració de fam ha passat de sis a tres àrees, la situació segueix sent d'emergència per més de 13 milions de persones en la Banya d'Àfrica.

UNICEF, que treballa de forma permanent en programes de desenvolupament en la Banya d'Àfrica, va alertar en 2010 de la gravetat de la situació i va ampliar la seva acció humanitària per poder arribar a més famílies. L'augment de la resposta des de llavors ha tingut un impacte significatiu tant en la desnutrició aguda com en la mortalitat.

Acció d'UNICEF A Somalia

A les regions del sud de Somàlia, un milió de persones han rebut assistència nutricional, més d'un milió de nens han estat vacunats contra el xarampió, 1,4 milions de persones han rebut assistència sanitària i 1,8 milions han tingut accés a aigua potable. Gràcies a aquestes i altres accions, i al treball amb ONG locals, s'han aconseguit evitar milers de morts.Per exemple, a les regions del Mitjà/Baix Juba, la taxa global de desnutrició aguda va passar del 35,1% a l'agost passat al 29,3% a l'octubre. També s'han produït descensos significatius a la regió de Bay i en els campaments de desplaçats de Mogadiscio.UNICEF també ha treballat per garantir que les aules a les zones de Somàlia afectades per l'emergència poguessin obrir i oferir suport a la crisi nutricional. Durant la primera meitat del curs,420.000 escolars van assistir a les escoles recolzades per UNICEF, uns 6.700 professors van rebre assessorament i formació sobre suport psicosocial i promoció de la higiene per prevenir malalties. La distribució mensual de cupons d'aliments a nens en 318 escoles continua beneficiant a un total de 31.907 nens. UNICEF treballa a Somàlia fa dècades i mai ha abandonat la regió, centrant gran part del seu treball en la prevenció de la desnutrició. Per a això, l'organització treballa amb més de 120 aliats, fins i tot en el centre-sud de Somàlia, arribant a milers de nens i les seves famílies.

Programes d'UNICEF A la banya d'àfrica

Els programes d'UNICEF en la Banya d'Àfrica proporcionen a nens i dones assistència en salut i nutrició; aigua, higiene i sanejament; i educació i

protecció.
 
A través d'aquests programes, en col·laboració amb aliats locals i internacionals, a Kenya 1,4 milions de persones han tingut accés a aigua potable i 1,2 milions van rebre educació sobre higiene, a més de rebresubministraments per al tractament de l'aigua. En els camps de refugiats de Dadaab, fins al moment s'ha donat suport en nutrició per 41.000 nens, a l'accés a l'aigua per 220.000 persones i a serveis de protecció per 50.000 nens a través dels Espais Amics de la Infància.
 
A Etiòpia, UNICEF és un dels principals aliats del Govern als programes de nutrició, aigua, sanejament, higiene i educació, així com la coordinació dels programes relacionats amb la protecció dels nens.Més de sis milions de nens a Etiòpia han estat vacunats contra el xarampió. Entre ells, 746.401 nens d'entre 9 i 47 mesos, que van ser vacunats en el primer semestre de 2011.
 
En els camps de Dollo Ado, també a Etiòpia, UNICEF s'ha centrat en el tractament de la desnutrició aguda severa i l'alimentació dels nounats, així com en els hàbits d'alimentació infantil. A més, 35.000 nens d'entre 6 mesos i 15 anys van ser vacunats contra el xarampió, aconseguit un 96% de cobertura. Es va proporcionar aigua potable a 25.000 refugiats, i instal·lacions sanitàries i d'higiene per 80.000 persones. També es van habilitar espais d'aprenentatge per 17.000 nens.La crisi nutricional de la Banya d'Àfrica és conseqüència de la coincidència d'una sèrie de circumstàncies en una regió del món en la qual milions de famílies viuen en pobresa extrema des de fa dècades. L'increment del preu dels aliments, la perllongada sequera i el llarg conflicte a Somàlia han desembocat en una situació que va portar a la declaració de fam fa ara sis mesos. El treball de prevenció i acció humanitària realitzat fins a aquesta declaració ha evitat que la crisi tingui dimensions encara majors.

Lluita contra la desnutrició infantil

L'aposta per la prevenció pot evitar crisi d'aquestes característiques. La desnutrició infantil es pot prevenir i té un tractament que aconsegueix la recuperació d'un nen en unes setmanes. El dossier d'UNICEF Espanya La desnutrició infantil: causes, conseqüències i estratègies per a la seva prevenció i tractament radiografia la situació nutricional i les fórmules per evitar aquesta situació. En aquest document, UNICEF Espanya recorda que acabar amb la desnutrició infantil és possible. El període fonamental per prevenir-la són els 1.000 dies que transcorren durant l'embaràs i fins que el nen compleix dos anys. Aquesta etapa és crucial per prevenir la desnutrició d'una persona, i és quan es posen en pràctica accions que ajuden a millorar l'estat nutricional de les mares i els seus fills, centrant-se en mesures de prevenció i tractant els casos de desnutrició aguda amb aliments terapèutics i nutrients. La lluita contra la desnutrició infantil és un àrea prioritària en el treball del Fons de Nacions Unides per a la Infància. UNICEF Espanya va engegar a la fi de novembre passat la campanyaDona un dia amb l'objectiu de conscienciar a la societat espanyola sobre les terribles conseqüències de la desnutrició infantil i per aconseguir fons per a programes de supervivència infantil. La campanya ha estat impulsada pels Ambaixadors d'UNICEF Espanya Ana Duato, Pau Gasol i Imanol Arias.