Sahel: nous brots de còlera amenacen les vides de milers de nens

UNICEF ha advertit avui que, amb l'arribada de la temporada de pluges al Sahel, el brot de còlera que ha provocat 60 morts i ha afectat 2.800 persones, posarà en perill les vides de milers de persones, especialment dels nens amb desnutrició.

La setmana passada, un brot de còlera descobert al nord de Mali va provocar la mort de dos nens i 34 persones més van emmalaltir, segons va informar el Ministeri de Salut del país. En el que portem d'any, el còlera ha matat a gairebé 700 persones a l'Àfrica occidental i central i s'han diagnosticat més de 29.000 casos. Des de mitjans de juny, s'ha disparat al Sahel el nombre de persones afectades per aquesta malaltia altament mortífera transmesa per l'aigua, especialment a les regions del Níger que voregen el riu Níger, on el Ministeri de Salut ha informat que gairebé s'ha triplicat el nombre de malalts en el primer semestre de 2012 en comparació amb l'any passat.  Al Níger, es calcula que prop de 400.000 nens necessitaran tractament contra la desnutrició severa aquest any.

El còlera, una amenaça per als nens al Sahel

El còlera és una amenaça constant al Sahel. L'any passat,es van diagnosticar més de 67.000 casos de còlera, principalment als països de la Conca del Llac Txad (Txad, Camerun i Nigèria), provocant 2.153 morts, amb una taxa mitjana de mortalitat de 3,2 per cent. Però aquest any, els brots es concentren més a l'oest de Níger i Mali, on s'agreuja el seu impacte pel desplaçament massiu de persones que fugen del conflicte del nord de Mali, empitjorant la ja fràgil situació dels nens afectats per una greu crisi alimentària. Després d'aparèixer a principis d'aquest any diversos casos de còlera a Camerun, Níger i Nigèria, ara són altres països del Sahel els que s'enfronten a riscos importants a causa de la temporada de pluges. "La desnutrició, els desplaçaments, i ara les pluges que cauen en algunes zones del Sahel creen el caldo de cultiu ideal per al còlera, que afecta amb més força

els nens petits", ha dit Manuel Fontaine, Director Interí de l'Oficina Regional d'UNICEF per Àfrica Occidental i Central. "A no ser que intensifiquem els nostres esforços immediatament, el còlera seguirà cobrant la vida de les famílies més vulnerables del Sahel i s'estendrà a altres zones amb un impacte devastador." Per la seva banda, Guido Borghese, Responsable de supervivència infantil i Desenvolupament a l'Oficina d'UNICEF per a l'Àfrica Occidental i Central, va afegir: "El còlera ens mostra com ladesnutrició està estretament vinculada amb l'aigua contaminada i amb la manca de sanejament i higiene adequats . Un nen amb menys de cinc anys que s'ha recuperat de la desnutrició aguda severa haurà de tornar a ser tractat dies o setmanes després de la seva alta, si ha begut aigua contaminada. "

Abans, durant i després dels brots de còlera, UNICEF treballa amb governs, agències i socis locals en tota la regió per millorar l'accés a aigua i sanejament, educar les famílies sobre com prevenir la propagació de la malaltia i equipar els centres de salut amb subministraments, tècniques i experiència. "Si esperem que el nombre de casos de còlera augmenti, serà massa tard per mantenir el brot sota control", va dir Borghese. "S'han de dur a terme durant tot l'any campanyes que ressaltin la importància del rentat de mans i de tractar l'aigua, així com programes de ràdio que donin informació. Aquestes mesures simples han demostrat ser eficaces per prevenir i contenir la propagació d'aquesta malaltia infecciosa mortal. "Des de principis d'any, més de 94.000 persones de nou països del Sahel han rebut subministrament perpotabilitzar aigua a les seves llars i han rebut formació per mantenir els nens sans. Al Txad, per exemple, el nombre de casos de còlera ha caigut dràsticament de més de 5.000 a zero en un any, cosa que demostra com el treball conjunt pot ajudar a combatre amb èxit els brots de còlera. "No es pot tractar només la desnutrició, ignorant el còlera'', va dir Fontaine. "Però sense més fons, ben aviat correrem el risc de perdre tota la feina feta per tractar i prevenir la desnutrició en els nens.'' En resposta a l'amenaça plantejada per la propagació del còlera al Sahel, UNICEF i els seus socis estan intensificant amb urgència les seves operacions per evitar l'aparició de nous brots a tota la regió. Fontaine va assenyalar que el finançament dels programes relacionats amb la crisi alimentària al Sahel és fonamental, especialment els d'aigua, sanejament, higiene i salut, ja que encara no s'han cobert ni tres quartes parts de les seves necessitats.

4 milions de nens patiran desnutrició aguda

Es calcula que més de 4 milions de nens patiran desnutrició aguda aquest any als nou països del Sahel, entre ells prop de 1,1 milions de nens les vides dels quals estan en perill a causa de la desnutrició aguda severa. UNICEF necessita urgentment 146 milions de dòlars (119 milions d'euros) per atendre les necessitats dels infants i les dones que viuen a la regió. Des de començaments de 2012, al voltant de 250.000 nens menors de 5 anys van ser atesos per desnutrició aguda severa en 5.200 centres de salut a tot el Sahel. El còlera és una malaltia que afecta les poblacions més pobres a causa de la falta d'accés a aigua potable i sanejament adequat. Com a part de la resposta d'emergència a la crisi alimentària al Sahel, l'estratègia integrada de còlera utilitzada per UNICEF té com a objectiu reduir el risc d'epidèmies de còlera mitjançant activitats preventives i de resposta en col·laboració amb els socis especialitzats en salut, aigua, sanejament i higiene, i també a través de la Comunicació per al Desenvolupament. En línia amb aquesta estratègia integrada contra el còlera es realitzen aquestes activitats: formació de treballadors sanitaris que hi ha a les comunitats sobre la millora de la higiene i de les pràctiques sanitàries, sensibilitzar la població sobre com tractar l'aigua amb clor i pastilles potabilitzadores, posar en marxa campanyes de sensibilització en mitjans de comunicació, subministrar sanejament adequat i articles d'higiene a les escoles, rehabilitar punts d'aigua i la distribució de kits contra malalties diarreiques, sals de rehidratació oral i altres subministraments, com tendes de campanya.