Sahel: la temporada de fam

Post de Dailo Allí, Cap de Premsa d'UNICEF España

Quan vam arribar al Txad fa dos dies, alertats per les altes xifres de desnutrició infantil que havia donat a conèixer UNICEF, ningú penava que l'abast de la fam pogués ser tan dramàtic en aquesta zona desèrtica ubicada en ple centre d'Àfrica. 

Durant tot el vol fins la capital del Txad, Yamena, el grup de periodistes que m'acompanya anava repassant xifres amb deteniment, intentant adelantar-se al que veuriem hores després. Convertint les fredes estadístiques i descripcions de programes en escenaris per contextualitzar relats. Imaginant històries que poguessin recolzar les cròniques amb experiències personales, per facilitar la compresió d'una realitat absolutament aliena per la gran majoria de persones del nostre país. 

L'emoció per donar-li veu als més vulnerables creixia a mesura que l'avió realitzava el descens, descobrint davant els nostres ulls un mar infinit de sorra i dunes pentinades pel càlid vent del desert saharià. 

A mesura que perdíem altura, endevinàvem entre els núvols edificis en mal estat i el rastre de milers de persones que deambulaven sense rumb conegut, el qual presagiava que no seria una visita senzilla. I no ho és. 

Nacions Unides considera que hi ha emergència nutricional en una regió quan la taxa de desnutrició global supera el 15%. Una dada que aquí es manté constant des de fa dècades per la falta de pluges i l'impacte de la inestabilitat política, entre altres factors.

En algunES ZONES S'HA PERDUT EL 80% DE LA PRODUCCIÓ 

Però avui en dia, la sequera, la pitjor sequera que es recorda, l'augment del preu dels aliments i l'escassetat de subministramentseleven la xifra d'infants desnodrits per sobre del 20%. I tot apunta que entre abril i octubre la xifra no deixarà de créixer, ja que s'estan acabant els aliments que les famílies guardaven de la collita anterior. Ens expliquen que, en algunes terres, s'ha perdut el 80% de la producció d'aquest any. 

El que està succeint és el que els txadians recullen pocs aliments i no poden comprar productes en els mercats de la regió perquè el transport encareix tant el preus que en alguns casos, com el blat que és essencial per la seva dieta, s'ha duplicat en qüestió de mesos. 

Moltes famílies no poden alimentar els seus fills. Els infants són sempre els més vulnerables entre els vulnerables. Cada setmana augmenta l'arribada als centres nutricionals que recolza UNICEF i els especialistes creuen queentre l'abril i l'octubre la situació serà més crua, encara. A aquest període l'anomenen ja la "temporada de fam" ja que la recollida de l'última collita es va avançar tres meses i els pocs quilos de blat que havien emmagatzemat s'estan esgotant. 

eLS CENTRES NUTRICIONALS ESTAN DESBORDATS 

Els  400 centres nutricionals que hi ha a la regió estan desbordats. En el millor dels casos, els infants arriben a temps i es curen gràcies a l'aliment terapèutic, que subministra els components essencials i les vitamines necessàries per afrontar l'estat de màxima vulnerabilitat que és la desnutrició aguda greuSalem, de dos anys, és un dels molts infants que han aconseguit escapar de la desnutrició. La seva mare el va portar a un centre de seguida que el va notar dèbil, i la seva ràpida actuació s'ha convertit en la millor notícia del dia: ja no és necessari que en Salem i la seva mare dormin al centre, serà suficient que vinguin una vegada a la setmana a recollir l'aliment terapèutic i passar una revisió mèdica rutinària. 

Pero malauradament no tots el casos són el d'en Salem. De fet, és un dels centres nutricionals que recolza UNICEF que visitem s'ha triplicat el número d'infants que moren. Arriben en mal estat, massa tard, perquè viuen lluny o perquè les famílies prefereixen provar primer tractaments tradicionals. Convencèr-los de que no ho facin, ignorant rituals ancestrals, és tot un repte. Un més pels equips d'UNICEF.

Més informació a @DailoUNICEF y @Unicef_es