Sahel: a 'tempada de fame' achégase

Post de Dailo Allí, Xefe de Prensa de UNICEF España

Cando chegamos a Chad hai dous días, alertados polas altas cifras de desnutrición infantil dadas a coñecer por UNICEF, ninguén pensaba que o alcance da fame puidese ser tan dramático nesta zona desértica situada en pleno centro de África.

Durante todo o voo ata a súa a capital de Chad, Yamena, o grupo de xornalistas que me acompaña foi repasando as cifras con detemento, intentando adiantarse ao que veriamos horas máis tarde. Convertendo as frías estatísticas e descricións de programas en escenarios paracontextualizar os relatos. Imaxinando historias que puidesen apoiar as crónicas con experiencias persoais, para facilitar a comprensión dunha realidade absolutamente allea para a gran maioría das persoas que viven no noso país. A emoción por poñelo voz aos máis vulnerables crecía a medida que o avión descendía, descubríndose ante os nosos ollos un mar infinito de area e de dunas peiteadas polo cálido vento do deserto sahariano.A medida que perdiamos altura, adiviñamos entre as nubes edificios en mal estado e o rastro de miles de persoas que deambulaban sen rumbo coñecido, o que presaxiaba que esta non ía ser unha visita sinxela. E non o é.Nacións Unidas considera que hai emerxencia nutricional nunha rexión cando a taxa de desnutrición global supera o 15%. Un dato que aquí se mantén constante dende hai décadas pola falta de chuvias e o impacto da inestabilidade política, entre outros factores.  

nalgunhas zonas perdeuse o 80% da produción

Pero hoxe en día, aseca, a peor colleita que se recorda, o aumento do prezo dos alimentos e aescaseza de subministracións elevan a cifra de nenos desnutrir por enriba do 20%. E todo apunta a queentre abril e outubro esta cifra non deixará de crecer, xa que se están a rematar todos os alimentos que as familias gardaban da colleita anterior. Cóntannos que,nalgunhas terras, se perdeu o 80% da produción deste ano.O que está a acontecer é que os chadianos recollen poucos alimentos e non poden comprar produtos nos mercados da rexión porque o transporte encarece tanto os prezos que nalgúns casos, como o millo ou o trigo que é esencial na súa dieta, se duplicou en cuestión de meses.Moitas familias non poden alimentar os seus fillos. Os nenos son sempre os máis vulnerables entre os vulnerables. Cada semana aumenta a súa chegada aos centros nutricionais apoiados por UNICEF e os especialistas cren que entre abril e outubro se recruará a situación. A ese período chámano xa a "tempada de fame" xa que a recollida da última colleita se adiantou tres meses e os poucos quilos de millo e trigo que almacenaran se están a esgotar.

os centros nutricionais están desbordados

Os 400 centros nutricionais que hai na rexión estándesbordados. No mellor dos casos, os nenos chegan a tempo e cúranse grazas ao alimentoterapéutico, que subministra os compoñentes esenciais e as vitaminas necesarias para facer fronte a este estado de máxima vulnerabilidade que é a desnutrición aguda grave.Salem, dedous anos, é un dos moitos nenos quelograron escapar da desnutrición. A súa nai levouno a un centro nada máis notalo débil, e a súa rápida actuación converteuse na mellor noticia do día: xa non é necesario que Salem e a súa nai durman no centro, será suficiente con que vingan unha vez á semana para recoller o alimento terapéutico e pasar unha revisión médica rutineira. Pero desafortunadamente non todos os casos son como o deSalem. De feito, nun dos centros nutricionais apoiados por UNICEF que visitamos triplicouse o número de nenos que morren. Chegan en mal estado, demasiado tarde, porque viven lonxe ou porque as súas familias prefiren probar primeiro tratamentos tradicionais. Convencelos de que non o fagan, ignorando os ritos ancestrais, é todo un reto. Un máis para os equipos deUNICEF.  

Máis información en @DailoUNICEF e @Unicef_es