República Centreafricana: "Estic orgullosa de donar a les nenes accés a l'educació"

Mama Sophie treballa en l'equip d'UNICEF en República Centreafricana.  És una apassionada dels drets dels infants, especialment l'educació, i forma part de la família d'UNICEF des de fa 19 anys.

Abans que arribés a UNICEF va treballar al Ministeri d'Educació. A més treballava amb les dones de la seva església i es va involucrar especialment en l'àrea de desenvolupament.

Quin és el projecte més difícil en què ha treballat?

La creació d'espais temporals d'aprenentatge durant les crisis humanitàries recents ha estat un gran repte. La gent depenia de nosaltres i vam haver de lliurar el més ràpid que vam poder el material als beneficiaris.

Quines són les parts més satisfactòries de la seva feina?

Em dóna molta satisfacció veure elsnens, especialment les nenes, en diferents activitats relacionades amb l'escola, com l'estudi o la recepció de materials. El treball d'UNICEF eneducació produeix resultats immediats i això és una cosa que em fa molt feliç.

Pot descriure un moment en què hagi vist l'impacte que té la feina en els infants?

Vaig treballar en un projecte a la part sud de la República Centreafricana, una àrea on els nens tenien molt poc accés a l'educació. En només uns mesos, el nostre equip va ser capaç de treballar amb la comunitat i construir espais d'aprenentatge.

Quan vam inaugurar les instal·lacions em vaig sentir moltfeliç perquè sabia que havia contribuït a proporcionar una educació a aquestsinfants.

Qui li ha inspirat en el teu treball? 

Vaig ser criada per una dona molt forta. Es deia Germana Suzanne Monfort i a ella dec el meu èxit. No era africana però va passar tota la seva vida dedicada a l'educació de les nenes i donar-los una base sòlida. No va ser una tasca fàcil. Algunes d'aquestes noies van aconseguir un gran èxit i van arribar a ocupar alts càrrecs en el govern i en organitzacions internacionals. Aquest és un dels motius pels quals m'apassiona ajudar la comunitat.

República centreafricana: "em motiva tenir un impacte positiu en la vida dels infants"

Què és el que li motiva els matins per afrontar un dia nou de treball?

Acabar el que he començat per veure els resultats i que puguin tenir un impacte positiu en les vides delsinfants.

Quin ha estat el moment més trist des que treballa per a UNICEF?

L'octubre del 2002 vam haver de fugir dels rebels que van atacar la zona on estàvem treballant. Vam haver d'anar per camins intransitables durant tres dies per escapar de la violència. Jo estava molt espantada. Vam ser salvats per pilots que van aconseguir treure'ns d'allà. Les persones que estaven treballant en el terreny també ens van ajudar molt.

En la seva opinió, quins són els majors desafiaments als quals s'enfronten els nens?

El major desafiament a què s'enfronten els nens és la manca de finançament per a diversos projectes. UNICEF té molta experiència per dur a terme els millors programes, però el finançament no sempre s'assigna apropiadament a la República Centreafricana.

Un altre desafiament important ésl'analfabetisme dels pares, especialment el de les mares. Crec que hauríem de incloure-ho en els nostres programes, ja que té un gran impacte en el desenvolupament dels infants.

Què és el que més troba a faltar de quan era nena? 

Quan era petita em divertia amb altres nens del meu barri ballant i cantant a la nit sota la llum de la lluna. Els nens d'ara no poden fer aquest tipus de coses. 

Si pogués donar un consell a les persones que llegeixin aquesta entrevista quin seria? 

Tant si treballa en UNICEF, un govern, una ONG, o si és pare, l'important és fer alguna cosa cada dia perpromoure els drets i el benestar dels nens. Es pot fer qualsevol tipus d'acció que ajudi la generació futura. Mai et penediràs d'aquestes accions. 

Els meus col·legues no saben que jo estic... 

Orgullosa de ser part de la família d'UNICEF durant els últims 19 anys. Sóc mare de 7 fills, àvia de 4 néts i encara segueixo treballant per l'educació dels infants de la República Centreafricana, especialment de les nenes.