Prevenir una segona crisi alimentària a Àfrica

UNICEF augmenta els seus esforços per prevenir la segona crisi alimentària greu a Àfrica en menys d'un any. 


 

L'any passat l'atenció mundial es va centrar en la Banya d'Àfrica, on, a causa de la sequera i la inestabilitat, més de 10 milions de persones necessiten assistència per salvar les seves vides. Avui, una crisi similar, encara que de menors proporcions, apareix a la regió del Sahel a l'Àfrica occidental, al sud del desert del Sahara.


En aquesta zona, es necessitarà una resposta d'emergència per tractar a més d'1 milió de nens menors de 5 anys que s'espera que sofreixin desnutrició aguda severa en 2012.

La desnutrició POT matar

“El que és important saber és que la desnutrició pot matar. Amb un milió de nens en situació de risc, necessitem actuar amb rapidesa i contundència per donar-los tractament” va dir David Gressly, Director Regional d'UNICEF para Àfrica occidental i central. 


Les alarmes van començar a sonar l'any passat quan la falta de pluges va provocar una sequera severa en moltes zones del Sahel, una regió que s'estén al llarg de vuit països a Àfrica occidental. El país més afectat és Níger, on gairebé 331.000 infants menors de 5 anys sofreixen ja desnutrició aguda severa.

UNICEF treballa amb diferents aliats en cadascun dels països afectats per engegar les respostes necessàries.Aquestes inclouen des del transport d'aliment terapèutic fins a la contractació de personal extra, passant per assegurar el subministrament d'aigua neta de manera que els nens, ja afeblits per la desnutrició, no morin de malària o còlera.

“La clau està a anar per davant de la crisi. Ja hem completat la preparació inicial, i la primera resposta està en marxa,” va dir Mr. Gressly.

La crisi política a Líbia ha afegit més pressió al Sahel, incrementant la violència i el tràfic d'armes, en particular a Mali, Mauritània i Níger, i forçant la tornada a casa de molts expatriats. “Està generant inseguretat, la qual cosa provoca desplaçaments de població i refugiats, originant així una segona crisi a la regió, la qual cosa complica el treball i requereix una resposta específica“ va afegir Mr. Gressly.