Mali: el conflicte interromp l'accés a l'educació de 700.000 infants

La crisi a Mali ha interromput l'accés a l'educació d'uns 700.000 infants, i encara hi ha 200.000 que no poden anar a l'escola tant al nord com al sud del país, segons UNICEF i les autoritats educatives de Mali.

Des de gener de 2012, 115 escoles del nord han tancat, han estat destruïdes o saquejades i fins i tot algunes han estat contaminades amb municions sense esclatar. Molts mestres no han pogut tornar al nord, i les ja massificades escoles del sud no poden fer front a l'arribada massiva d'estudiants desplaçats del nord.

"A Mali, el conflicte armat ha afectat a l'educació de centenars de milers de nens, violant el seu dret a l'educació", ha dit el ministre d'Educació, Moussa Bocar Diarra. "Per donar noves esperances a les persones afectades per la crisi, s'han de construir o rehabilitar centenars d'escoles, que s'han d'equipar amb menjadors escolars".

"Milers de professors necessitaran formació. Necessiten materials i llibres de text, que estiguin relacionats amb la cultura de pau i la tolerància. Amb un fort suport nacional i internacional podrem fer front a aquests desafiaments", ha afegit.

Al nord, només una de cada tres escoles està oberta. A Kidal, totes les escoles estan tancades, mentre que a Tombuctú el 5% ha tornat a obrir. A Gao, només el 28% dels mestres han tornat a la feina.

"El director ens va dir que ens anéssim a casa"
"Estant a l'escola, vaig escoltar trets", va dir Amadou, de 12 anys, que va haver de fugir de Douentza, a la regió de Mopti, a Sévaré, on ara va a escola.
 
"El director ens va dir que ens anéssim a casa", va assenyalar. "Fins i tot estant a casa, sentia trets. Durant dues setmanes no vaig anar a l'escola. Em vaig oblidar d'un munt de coses, perquè estava alterat. Els trets que sentia a Douentza em feien molta por. Però ja he oblidat tot això i començo a viure com abans."
 
Des de desembre de 2012, UNICEF ha format 1.190 mestres de Mali perquè puguin proporcionar suport psicosocial i advertir els infants sobre el perill de les mines. Més de 16.000 nens afectats pel conflicte han rebut materials educatius a tot el país.
 
"Quan un mestre té por d'ensenyar i quan un estudiant té por d'anar a l'escola, l'educació en el seu conjunt està en risc", ha dit Françoise Ackermans, Representant d'UNICEF a Mali.
 
Amb el suport tècnic i financer d'UNICEF, les autoritats educatives i els aliats han acordat accelerar el retorn dels nens a l'escola, especialment al nord. "Hem de salvar l'any escolar dels nostres infants, especialment de les nostres nenes", va dir el president del Comitè de Crisi de Tombuctú.
 
Tots els aliats relacionats amb el sector de l'educació a Mali van fer el novembre del 2012 una crida de fons de 18,8 milions de dòlars (14.280.000 d'euros). Fins ara no s'han rebut fons.