Mali: dos terços de les víctimes per artefactes sense explotar són infants

La presència de municions i explosius de guerra sense detonar suposa una creixent amenaça per a les comunitats del nord i el centre de Mali. Des d'abril de 2012, s'han produït 60 víctimes a causa d'aquestes restes, dues terceres parts són infants.

El nivell de risc és probable que augmenti encara més a mesura que les famílies desplaçades tornin a casa a les àrees que han patit la pitjor part del conflicte.

UNICEF calcula que el desembre de 2012 hi havia almenys100.000 infants exposats, amb els seus pares, al perill de les municions sense explotar (UXO, per les seves inicials en anglès) al nord de Mali.

Aquesta estimació es va fer abans de la intervenció militar que, des de gener, ha inclòs atacs aeris i operacions terrestres. Aproximadament 200.000 infants de les zones afectades pel conflicte al centre i nord de Mali estan en risc de patir lesions o de morir a causa de les restes explosives de guerra.

"Els nens estaven jugant amb un dispositiu al meu pati. Vaig pensar que no hi havia cap perill. El vaig tirar a una pedra i va explotar", va dir Amadou, de 19 anys, supervivent de Mopti que va perdre el dit de la mà esquerra. "Quan em vaig despertar, hi havia sang per tot arreu. Els meus dos germans, de 4 i 16 anys, van resultar ferits. La meva neboda va morir. Ella només tenia 18 mesos. Em sento trist i culpable."

"El perill està ara a cada cantonada de les comunitats del centre i nord de Mali, on van tenir lloc intensos combats", va dir Françoise Ackermans, Representant d'UNICEF a Mali.

"Les explosions poden ocórrer en qualsevol lloc i en qualsevol moment: quan els nens estan de camí a l'escola o quan una dona va al mercat [...]. Una mare no portarà els seus fills al centre de salut si creu que els voltants estan contaminats amb artefactes explosius sense detonar. Un mestre no tornarà a l'escola si el pati està ple de municions abandonades", ha afegit Ackermans.

 

CAMPAnyeS DE SENSIBILItZACIÓ

Per tal de protegir millor els civils de l'amenaça dels explosius, els aliats als quals UNICEF dóna suport han realitzatactes públics en els últims cinc mesos enescoles, mercats i llocs de treball per conscienciar unes 27.000 persones.
 
"No estem sempre amb els adults", va dir Adidiatou, de 13 anys, després d'assistir a una sessió informativa. "Si els infants no ho saben, poden agafar una granada o un altre explosiu com si fos una joguina. Ells no s'adonen que poden patir danys. Si els nens no participen en aquestes activitats informatives, això és un problema."
 
A través d'emissores de ràdio nacionals i comunitàries s'han difós missatges en cinc idiomes que poden salvar vides, mentre l'agència produeix també cartells i altres materialsamb artistes malians.
 
El 2013, UNICEF i el seusaliats tenen previst augmentar les activitats d'informació sobre el risc de les mines i realitzarcampanyes de sensibilització per la ràdio, especialment a les regions del nord, amb la finalitat desensibilitzar al voltant de 400.000 persones de les zones afectades pel conflicte.