Les escoles es converteixen en centres que salven vides en la Banya d'Àfrica

Aquesta setmana comença el nou curs als països afectats per la sequera a la Banya d'Àfrica. Davant aquesta situació, UNICEF intensifica els seus esforços perquè tots els nens puguin assistir a l'escola, on es facilita l'accés als serveis bàsics.

“En les comunitats afectades, les escoles tambéasseguren accés a aigua potable, sanejament i programes d'alimentació, a més d'oferir un espai segur per protegir als nens de la violència i l'explotació”, explica el Director Regional d'UNICEF per a l'Est i Sud d'Àfrica, Elhadj As Sy.

LEs escOlEs salvEn vidEs

Les escoles i centres infantils contribueixen a la prevenció de malalties, formant als nens en hàbits d'higiene i sanejament. “A part d'assegurar un ensenyament bàsic, les escoles i els centres infantils juguen un paper important per difondre entre els nens missatges sobre nutrició, higiene, sanejament i coneixements sobre salut. Són missatges que poden salvar vides, essencials ara com ara en la Banya d'Àfrica”, va explicar el representant d'UNICEF. A més, “en els campaments de refugiats, i especialment de desplaçats, les escoles estan sent més accessibles a les nenes i altres nens vulnerables que mai abans havien pogut anar a escola”, segons va dir Sy.

TrEBALL d'UNICEF en educació

Davant l'inici del nou curs, UNICEF ha prestat el seu suport als sistemes educatius perquè més nens puguin anar a les escoles:

  • A Kenya, les escoles de les zones afectades per la sequera van romandre obertes durant les vacances, possibilitant que 1,2 milions de nens tinguessin accés a programes de nutrició.
  • En aquest període, UNICEF també va recolzar a 155 escoles a Somàlia, donant servei a 37.000 nens desplaçats. A més, des de l'inici de l'any, UNICEF ha estat treballant amb les escoles dirigides a nens desplaçats i a les comunitats que els reben, aconseguint a uns 120.000 nens. Aquest suport s'intensificarà en els propers mesos per suplir les necessitats de més de 300.000 nens, incloent aquells que es troben en algunes de les 1.500 escoles que hi ha en zones rurals del centre i sud de Somàlia.
  • A més, a Somàlia, UNICEF i els seus aliats en educació van a engegar 210 Espais Amics de la Infància, destinats a més de 15.000 nens, amb instal·lacions d'aigua i sanejament, suport psicosocial i distribució de cartilles d'aliments. En col·laboració amb els aliats en protecció infantil, uns 350 Espais Amics de la Infància estaran en marxa el 15 de setembre, amb capacitat per 30.000 nens.
  • A Etiòpia, des de finals de 2010, uns28.000 nens de les zones afectades per la sequera han pogut continuar la seva educació gràcies a la distribució, per part d'UNICEF, de materials educatius i tendes de campanya utilitzades com a escoles. UNICEF i els seus aliats han subministrat també Espais Amics de la Infància i materials educatius per uns 8.000 nens, a més de donar suport per construir quatre escoles de primària en el camp de refugiats de Dollo Ado i altres dos en les comunitats que els acullen. Uns 140 professors han rebut formació, incloent 120 entre la població de desplaçats, amb un enfocament d'educació per a la pau i suport psicosocial.
  • En els camps de refugiats de Dadaab, al nord-est de Kenya, UNICEF distribueix carpes que s'utilitzen com a escoles, i altres materials amb la finalitat de fer front a l'esperat augment de nens que acudiran a aquestes escoles.