La recuperació d’Haití ha de garantir l’accés als serveis essencials per a tots els infants

 

Un any després del violent terratrèmol que va assolar Haití, els prop de quatre milions de nens i nenes que viuen al país continuen patint la desigualtat en l’accés a serveis bàsics d’aigua, higiene, sanejament, atenció sanitària, educació i protecció. A més, més d’un milió de persones, de les quals unes 380.000 són menors, viuen a campaments de desplaçats.

Són sobretot els infants els qui han patit i segueixen patint enormement a causa de les successives emergències que es van produir el 2010, i encara no han pogut gaudir plenament del seu dret a la supervivència, la salut, l’educació i la protecció”, ha assenyalat la representant d’UNICEF a Haití, Françoise Gruloos-Ackermans.

Tot i que les accions d’emergència i reconstrucció desplegades pels haitians i la comunitat internacional han estat excepcionals,el procés de recuperació del país caribeny amb prou feines està començant, segons l’informe “Els nens i nenesd’Haití. Un any després: el llarg camí de l’auxili a la recuperació”, que acaba de llançar UNICEF amb motiu del primer aniversari del terratrèmol del 12 de gener de 2010.

Hi segueixen havent deficiències importants i queda molt per fer, en col·laboració amb Nacions Unides, les ONG, el sector privat, la societat civil i els aliats del govern haitià, per garantir que estem complint els nostres compromisos amb els infants i les dones, incloent-hi el compromís de resoldre la situació de les persones que continuen desplaçades pel terratrèmol i dels habitants de les zones rurals que lluiten per satisfer les seves necessitats quotidianes”, ha assegurat Gruloos-Ackermans.

L'acció d'unicef a haití 

Missing fitxer.

UNICEF està treballant des del primer dia per donar suport als afectats i per contribuir a la reconstrucció d’Haití amb l’objectiu que 

els infants tinguin accés als seus drets fonamentals.

En aigua, higiene i sanejament. En el moment àlgid de l’emergència, UNICEF i els seus aliats distribuïen 

8,3 milions de litres d’aigua potable a unes 680.000 persones diàriament. Des de l’aparició del brot de còlera el setembre, està subministrant gairebé 11 tones de clor i més de 45 milions de pastilles potabilitzadores d’aigua per garantir el proveïment d’aigua potable a tres milions de persones a Port-au-Prince i els seus voltants. D’altra banda, UNICEF ha instal·lat més d’11.300 latrines que beneficien més de 800.000 persones.

En educació. UNICEF i els seus aliats han contribuït, mitjançant campanyes públiques i l’adquisició de tendes i materials educatius i l’assignació de recursos, que uns720.000 nens i nenes puguin tornar a l’escola o fins i tot que hi assisteixin per primera vegada.

En nutrició. UNICEF està subministrant suplements nutricionals per als nens, les nenes i les mares més vulnerables. Així mateix, ha prestat orientació i informació sobrenutrició a uns 102.000 infants i unes 49.000 maresa través d’una xarxa de 107 tendes de campanya “amigues de la infància”.

En salut. Gairebé dos milions d’infants han estat vacunats de poliomielitis, diftèria i xarampió en campanyes llançades per UNICEF, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i els seus aliats. A més, han distribuït 360.000 mosquiteres tractades amb insecticida a més de 163.000 llars.

En protecció infantil. Prop de95.000 infants acudeixen als Espais Amics de la Infància, que ofereixen activitats recreatives i suport psicosocial. D’altra banda, s’ha aconseguit registrar gairebé 5.000 infants i reunificar-ne amb les seves famílies 1.265. Finalment, UNICEF ha iniciat accions de prevenció i resposta a la violència de gènere i el tràfic infantil.

La contribució a espanya 

[]

Donants públics i privats a Espanya s’han abocat amb Haití.Un total de 98.000 persones, empreses i altres entitats privades, caixes d’estalvis i administracions autonòmiques i locals han aportat 11,9 milions d’euros al treball d’UNICEF per pal·liar els efectes de l’emergència sobre la població i per a la recuperació del país caribeny.

Les 98.000 donacions privades han suposat més de deu milions d’euros i, per part d’administracions autonòmiques, ajuntaments i caixes d’estalvis, UNICEF ha rebut més d’1,8 milions d’euros per als seus programes a Haití.

A aquestes aportacions s’hi van sumar deu milions d’euros que el Ministeri d’Afers Exteriors i de Cooperacióha destinat als programes d’UNICEF per cobrir les necessitats de la infància a Haití i abordar una recuperació a llarg termini que garanteixi l’accés dels infants haitians a drets tan bàsics com la supervivència, la salut, l’educació i la protecció.

Article de Paloma Escudero, directora executiva d’UNICEF España, sobre la situació d’Haití: Haití és cosa de tots