La recuperació d’Haití ha de garantir l’accés als servicis essencials per a tots els infants

 

Un any després del violent terratrémol que va assolar Haití, els poc més de quatre milions de xiquets que viuen al país continuen patint la desigualtat en l’accés a servicis bàsics d’aigua, higiene, sanejament, atenció sanitària, educació i protecció. Així mateix, més d’un milió de persones, entre les quals hi ha vora 380.000 menors, viuen en campaments de desplaçats.

“Els infants són els qui, principalment, han patit i continuen patint enormement a causa de les successives emergències que es van produir l’any 2010, i encara no han pogut gaudir plenament del seu dret a la supervivència, la salut, l’educació i la protecció”, ha assenyalat la representant d’UNICEF a Haití, Francoise Gruloos-Ackermans.

Encara que les accions d’emergència i de reconstrucció desplegades pels haitians i la comunitat internacional han sigut excepcionals, el procés de recuperació del país caribeny amb prou feines comença, segons l’informe Els infants d’Haití. Un any després: el llarg camí des de l’ajuda fins a la recuperació, que acaba de publicar UNICEF amb motiu del primer aniversari del terratrémol del 12 de gener del 2010.

Continua havent-hi deficiències importants i hi ha molt per fer, en col·laboració amb les Nacions Unides, les ONG, el sector privat, la societat civil i els aliats del Govern haitià, a fi de garantir que complim els nostres compromisos amb els infants i les dones, incloent-hi el compromís de resoldre la situació de les persones que continuen desplaçades pel terratrémol i dels habitants de les zones rurals que lluiten per satisfer les necessitats quotidianes”, ha assegurat Gruloos-Ackermans.

L'acció d'unicef a haití 

Missing file.

UNICEF treballa des del primer dia a fi d’ajudar els afectats i contribuir a la reconstrucció d’Haití amb l’objectiu que els infants tinguen accés als seus drets fonamentals.

Enaigua, higiene i sanejament. En el moment àlgid de l’emergència, UNICEF i els aliats distribuïen 8,3 milions de litres d’aigua potable a unes 680.000 persones cada dia. Des de l’aparició del brot de còlera al setembre ha subministrat quasi 11 tones de clor i més de 45 milions de pastilles potabilitzadores d’aigua per agarantir l’abastiment d’aigua potable a tres milions de persones a Port-au-Prince i zones del voltant. D’altra banda, UNICEF ha instal·lat més de 11.300 latrines que donen servici a més de 800.000 persones.

En educació. UNICEF i els aliats han contribuït, amb campanyes públiques, amb l’adquisició de tendes, de material educatiu i amb l’assignació de recursos, al fet que uns 720.000 infants puguen tornar a escola o que, fins i tot, vagen a escola per primera vegada.

En nutrició. UNICEF subministra suplements nutricionals per als infants i les mares més vulnerables. Així mateix, ha fet tasques d’orientació i d’informació sobre nutrició a uns 102.000 infants i 49.000 mares a través d’una xarxa de 107 tendes de campanya Amigues de la Infància.

En salut. Quasi dos milions d’infants han sigut vacunatscontra la poliomielitis, diftèria i pallola en campanyes mampreses per UNICEF, per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i per entitats aliades. A més a més, s’han distribuït 360.000 mosquiteres tractades amb insecticida per a més de 163.000 cases.

En protecció infantil. Prop de 95.000 infants acudixen als Espais Amics de la Infància, que oferixen activitats recreatives i ajuda psicosocial. D’altra banda, s’han aconseguit registrar quasi 5.000 xiquets i reunificar-ne 1.265 amb les famílies. Finalment, UNICEF ha mamprés accions de prevenció i resposta contra la violència de parella i el tràfic infantil.

La contribució a espanya 

[]

Donants públics i privats espanyols s’han abocat amb Haití.Un total de 98.000 persones, empreses i altres entitats privades, caixes d’estalvis i administracions autonòmiques i locals han aportat 11,9 milions d’euros a la tasca d’UNICEF a fi depal·liar els efectes de l’emergència sobre la població i per a la recuperació del país caribeny.

Les 98.000 donacions privades han sumat més de deu milions d’euros i, a més, s’han  rebut més d’1,8 milions d’euros d’administracions autonòmiques, d’ajuntaments i de caixes d’estalvis, que reforçaran programes d’UNICEF destinats a Haití.

Cal afegir a estes aportacions els deu milions d’euros que el Ministeri d’Afers Exteriors i de Cooperació ha destinat als programes d’UNICEF a fi de cobrir les necessitats de la infància a Haití i per a projectes de recuperació a llarg termini que garantisquen l’accés dels xiquets haitians a drets tan bàsics com la supervivència, la salut, l’educació i la protecció.

Article de Paloma Escudero, directora executiva d’UNICEF España, sobre la situació d’Haití: “Haití es cosa de todos”(Haití és cosa de tothom).