La infància a Cambodja: trencant les barreres de la desigualtat

El 37% de la població de Cambodja té menys de 18 anys. En un país que ocupa el lloc 138 (de 175 països) en l'Índex de Desenvolupament Humà, la infància s'enfronta a problemes com la desnutrició, l'abús, l'explotació o les dificultats d'accés a l'escola, especialment a les àrees rurals.

UNICEF treballa a Cambodja des de 1952, treballant per superar les desigualtats entre els infants de les àrees urbanes i rurals. Els reptes tenen a veure amb l'accés a l'educació i als serveis de salut i protecció.

Acabar amb aquesta falta d'equitat és l'objectiu dels programes d'UNICEF Cambodja.

El nivell educatiu i socioeconòmic de les famílies determina la possibilitat de tenir, per exemple, un part atès per personal qualificat. Només el 10% de les dones amb un nivell de formació baix té accés a cures prenatals, davant del 90% amb educació secundària o superior.

 

CAMBOdjA: l'eDUCACIÓ arriba a les zones rurals

L'educació és un dels sectors en què es fa més palesa la desigualtat. Encara que les taxes de matriculació a l'escola primària són molt altes (95%),molts infants no completen la seva educació. La pobresa els obliga a deixar l'escola perquè els seus pares no es poden permetre pagar els costos. O els necessiten per treballar a casa o al camp.

Les zones rurals i remotes s'enfronten a aquests obstacles. Per això UNICEF té un programa d'Escoles Amigues de la Infància. Aquests centres fomenten la igualtat d'oportunitats i proporcionen un entorn segur en què s'analitzen les necessitats emocionals de cada nen. 

Amb aquest programa s'arriba també a les minories ètniques i als infants discapacitats, l'accés a l'educació dels quals és més baix. 
 
L'educació prevé el treball infantil. El 2011, un terç dels nens entre 5 i 17 anys treballaven. Els infants més vulnerables poden ser víctimes de treballs forçats, abús i explotació. UNICEF treballa amb el govern per enfortir sistemes de protecció que ho evitin.
 

El treball amb els infants més vulnerables

Uns altres dos grups de nens vulnerables a Cambodja són els nensorfes i els nens afectats perVIH/sida.

Per oferir serveis de protecció a aquests nens, UNICEF té en marxa programes com l'aliança amb els monjos budistes. A través d'aquesta iniciativaels monjos realitzen visites a domicili a les famílies i organitzen sessions en grup per donar suport als afectats.

L'objectiu és acabar amb l'estigma social i la discriminació dels qui pateixen VIH/sida, una malaltia molt estesa al país. Només el 2012 va deixar orfes a 330.000 infants.

Els nens sols són un dels grups més vulnerables, especialment a causa de l'augment del "turisme d'orfenats". Es tracta de centres que aconsegueixen fons a força de portar turistes perquè vegin els nens (alguns d'ells, no orfes, sinó "reclutats" en zones pobres).

UNICEF té en marxa un programa de pares d'acollida juntament amb l'ONG Friends International. L'objectiu és garantir que aquests nens vulnerables puguin viure en un entorn segur i familiar.

Educació, salut i protecció per als 5,5 milions de nens cambodjans són les prioritats d'UNICEF, que lluita pertrencar les barreres de ladesigualtat a Cambodja per garantir que es compleixin els drets de tots els infants.

Si vols donar suport al treball d'UNICEF a països com Cambodja,fes-te'n soci.