Kènia: les llars maternes salven les vides dels nens i les seves mares

Shagaa Issack va tenir la seva filla a l'Hospital Provincial General de Garissa, al nord-est de Kènia, gràcies a l'assistència que va rebre a la llar materna, ubicada a 300 metres de l'hospital, la qual la va acompanyar per tal que rebés l'atenció adequada.

Isacck va tenir complicacions durant el part i es va haver de fer una transfusió de sang per estabilitzar-la. El seu nadó va néixer per cesària.

Dos dies més tard, Issack abraçava la seva filla, mentre el seu marit, Mohammad, mostrava el seu agraïment als metges pels esforços realitzats i per haver enviat la seva dona a la llar materna, on va poder rebre un seguiment regular i va tenir accés a l'atenció d'emergència en tot moment.

Issack havia estat l'últim mes a la llar materna, acompanyada pel seu marit: "Els dos parts anteriors havien estat complicats. Va estar a punt de morir a causa d'una hemorràgia", explica Mohammad. 

"Si la meva dona no hagués vingut a la llar per donar a llum a l'hospital, podria haver mort", diu Mohamed.

Les llars maternes salven les vides de les mares i els seus fills

La llar materna permet que les dones amb embarassos d'alt risc rebin atenció constant i disposin d'un ràpid accés a l'hospital provincial - on se salven les vides de les mares i els nadons- .UNICEF dóna suport a la llar materna a Garissa, com a part dels seus esforços per centrar-se en les àrees d'"alt risc".

Igual que Isacck, desenes de famílies ja han fet ús d'aquestes llars. Hawa Ali Hussein, de 25 anys, es va quedar a la llar durant tres mesos abans de donar a llum la seva filla. "Solia despertar a mitja nit i pregar a Déu que em donés un nadó. Sóc molt feliç".

Dakan Bilow, de 27 anys, pateix una malaltia que l'ha deixat incapacitada. Els metges li van aconsellar romandre a la llar materna per al seu seguiment. Va passar tres mesos allà i ara torna a casa amb el seu nadó sa. 

Reduir la mortalitat materna i infantil

Segons Mohamed Sheikh,directorde Salut Pública del Nord-est,laregió té la taxa de mortalitat materna més alta del país,més del doblede la mitjana nacional de 488 mortsper cada 100.000nascuts.Per aquesta raó, les iniciatives com les llars maternes fomenten que les dones donin a llum en centres de salut, fet que suposa un gran pas en la reducció de la mortalitat maternoinfantil. 

En els últims anys, Kènia ha registrat una reducció significativa de la mortalitat infantil. Segons l'Enquesta Demogràfica i de Salut de Kenya (2008-2009) la taxa de mortalitat en menors de 5 anys es va reduir de 115 morts per cada 1.000 nascuts vius el 2003 a 74 el 2008-2009. La millora en la supervivència infantil és el resultat d'una combinació d'estratègies i iniciatives per part del govern i els seus aliats, entre les quals es troben: campanyes d'immunització, promoció de la lactància materna exclusiva durant els primers sis mesos de vida d'un nen , un millor accés a l'aigua potable i una millor atenció a la diarrea. 

"Reduir la mortalitat materna i infantil requereix una inversió equilibrada en els sistemes de salut, incloent infraestructura, formació contínua dels treballadors de salut, i equips i subministraments adequats, d'una banda, i la creació de la demanda a nivell individual, familiar i comunitari per l'altra ", afirma el cap de Salut d'UNICEF, Ketema Bizuneh.