"Kaze" (benvingut) a Burundi

Per Pedro Guerra Serrano, Especialista en Protecció d'UNICEF Burundi

Kaze, "benvingut" en kirundi, la llengua local de Burundi, és la primera invitació a conèixer més d'aquest lloc anomenat "el cor de l'Àfrica".

És un país sense sortida al mar a la regió dels Grans Llacs, lleugerament més petit que Bèlgica, país del qual es va independitzar fa mig segle. Avui dia s'enfronta a  grans reptes de construcció i superació, després d'una guerra civilde 12 anys que va deixar el país devastat i que va trobar finalment un període de pau el 2005. Malgrat aquest període d'estabilitat, un dels majors reptes és reviure una economia destrossada, reconstruir serveis socials i forjar la unitat nacional. Amb poc més de vuit milions d'habitants, Burundi és un dels països més densament poblats de l'Àfrica. També ésun dels més pobres, amb un ingrés per càpita de 134 dòlars. Prop del 90% de la població ésrural i viu de l'agricultura de subsistència. L'augment del preu d'aliments bàsics en els últims anys ha reduït dràsticament els ingressos de la llar, fet que es reflecteix en les estadístiques, ja que el67% de la població viu en lapobresa. Rumb a la meta dels Objectius de Desenvolupament del Mil · lenni (ODM) per a 2015, Burundi necessitarà fer un esforç extra, ja que sis dels vuit ODM estan en risc de no ser assolits. Burundi és un país d'infants i joves. Poc més de la meitat de la població és menor de 18 anys. Els infants menors de cinc anys d'edat, la categoria més vulnerable, constitueixen el18,8% de la població. Una altra preocupació és el gran nombre de desplaçats interns i refugiats que tornen a les seves comunitats d'origen. Més de150.000 persones segueixendesplaçades, mentre que uns 500.000 refugiats de Burundi han tornat a casa des dels països veïns des de l'inici del procés de pau el 2002. UNICEF Burundi té un gran repte per endavant per garantir el compliment de la Convenció sobre els Drets dels Infants, i per donar suport al Govern per tal d'assolir els ODM el 2015.

EL TReball EN PROTECCIÓ INFANTIL

Dins de l'àrea de protecció infantil hi ha diversos programes i projectes enfocats a millorar les condicions de vida dels infants en aquest país.

  • Crear i desenvolupar un sistema de protecció de la infància
  • Donar suport als infants més vulnerablesperquè puguin accedir als serveis bàsics(nutrició, salut, educació, etc ..)
  • Adaptar el sistema judicial a lesnecessitats dels infants