Jordània: UNICEF porta aigua potable a milers de desplaçats sirians

Per Melanie Sharpe, Especialista en Comunicació d'UNICEF

L'Abdullah, d'onze anys, observa en silenci la pols que li cobreix els peus sota l'abrasador sol vespertí que cau en el campament de refugiats de Za'atari, a Jordània.

La seva mare, l'Hajar, omple un cubell amb aigua mentre vigila de prop l'Abdullah i la seva filla de vuit anys, Esra. Com la majoria de les famílies en el campament, l'Hajar i els seus cinc fills procedeixen d'unaciutat del sud de Síria que ha entrat en una espiral de violència.

"No he vist ni sentit el meu marit en set mesos. Jo tenia un taller de costura, pero me'l van incendiar, la meva casa va ser incendiada. Vam haver de fugir a Jordània. Tothom està sortint d'allí", explica.
 
Més de 6.000 sirians es troben ara allotjats en el campament de Za'atari, incloent l'Hajar i els seus fills de 3, 7, 8, 9 i 11 anys. Les condiciones són dures. El sol del desert és sufocant, no hi ha ombra natural i les tempestes de pols es produeixen regularment en el campament.
 
Garantir a les famílies l'accés regular a aigua potable pot ser una tasca terriblement difícil en meitat del desert i en un dels països amb la major escassetat d'aigua del món. UNICEF i l'Agència Federal Alemanya per a l'Ajuda Tècnica (THW són les seves sigles en anglès) estan liderant el subministrament d'aigua potable, higiene, sanejament i la gestió dels residus en tot el campament.
 

“NECESsitem suport URGENT”

"En aquest moment tothom a Za'atari té accés a aigua potable, banys i dutxes, així com un lloc perrentar la roba, però necessitem suport urgent per garantir que això continuï sent així", assenyala Michele Servadei, Representant Adjunta d'UNICEF Jordània.
 
Des de l'obertura del campament el passat 29 de juliol, UNICEF i els equips d'aigua de THW han estat treballant a contra rellotge perquè cada refugiat de Za'atari tingui almenys 50 litres d'aigua diaris. També hi ha diverses zones de neteja que inclouen lavabos, dutxes i aigüeres. UNICEF també està distribuint 2.000 ziirs (grans atuells de fang tradicionals utilitzats per recollir l'aigua i mantenir-la fresca).
 
No molt lluny de l'entrada del campament, en el carrer principal de grava davant les fileres de tendes de campanya, es troba un dels centres de salut mòbil del campament.
 
L'equip del centre va trigar dos dies en muntar les 28 tendes que formen la instal·lació. Els metges i les infermeres poden rebre fins a 600 pacients al dia i hi ha ayamasper a uns 50 pacients ambulatoris. "Aquesta clínica simplement no pot funcionar sense aigua", assegura el metge Dr. Karim Idrissi.
 
Subministrar l'aigua suficient per mantenir més de 6.000 persones i els múltiples centres de salut en el desert és car. Amb els camions cisterna, UNICEF porta aproximadament 357.000 litres d'aigua potable a Za'atari tots els dies. UNICEF també s'està preparant per perforar un pou en el campament per reduir els costos de transport i donar solució al problema d'accés a l'aigua d'una manera més sostenible. Però la perforació també serà costosa i la demanda d'aigua continua augmentant.
 
"Centenars de famílies sirianes estan arribant a Za'atari tots els dies, incrementant la demanda d'aigua. UNICEF agraeix el suport rebut, però ara es necessita molt més urgentment per arribar a aquestes famílies que viuen en condicions tan dures", diu Michele Servadei.
 
En les aigüeres, l'Abdullah i l'Esra ajuden la seva mare a portar cubells d'aigua. Els ulls dels nens estan de color rosa i inflats per la pols que bufa. L'Hajar diu que no es pot creure que aquesta sigui la seva vida ara: "Vull tornar a casa, vull una màquina de cosir, només vull tornar a treballar".
 
Ningú sap quan de temps més hauran de romandre en aquest campament en el desert famílies com la de l'Hajar. UNICEF i els seus aliats estan fent tot el possible perproporcionar els serveis bàsics a aquestes famílies que ja han patit prou.