Iemen: els nens i nenes en perill davant la recrudescència de la violència

 

La violència desfermada després de les manifestacions antigovernamentals al Iemen amenaça seriosament la seguretat dels nens i nenes.  Molts d’ells participen en manifestacions i estan exposats a qualsevol perill.  Des de què van començar els avalots a principis de febrer, s’ha denunciat la mort de 19 nens i nenes en les ciutats de Sana, Ibb, Adén i Mukalla.

"Els infants són les primeres víctimes i els més vulnerables davant de qualsevol malestar social o emergència", afirma Geert Cappelaere, Representant d’UNICEF al Iemen. "Hem d’assegurar-nos que els enfrontaments entre adults no afectin els infants".

"La situació és especialmentalarmant", segons George Abu-Zulof, Especialista en Protecció Infantil d’UNICEF. A més, amb la recent intensificació de la violència, s’espera que augmenti la tensió a tot el país.

"Molts pares al Iemen segueixen portant els seus fills a les manifestacions, els exposen a riscos i augmenten la seva vulnerabilitat davant de perills mortals", explica Ahmed Al-Gorashi, President de SEYAJ, una organització dedicada a la protecció de la infància. Al-Gorashi adverteix totes les parts del conflicte sobre els riscos de portar els infants a les manifestacions

els infants tenen por d'anar a l'escola 

A l’escola Moath Ibn Jabal a Sana, capital del Iemen, Yusub explica com la crisi està afectant la seva vida. "El meu germà, les meves germanes i no vam anar a l’escola durant una setmana.  Estàvem tots espantats". 

Missing fitxer.

Per la seva banda, Bushra Al-Bukari i la seva germana Manar, d’11 i 10 anys respectivament, expliquen com sentiren els trets fa una setmana quan les forces de seguretat intentaven acabar amb la protesta.  "Estàvem atemorits. No podem anar a l’escola o jugar fora".

Jamila Al-Mujahid, la directora de l’escola, ha notat que la tensió i la violència creixent han afectat no només l’assistència a classe, sinó també al comportament i rendiment escolar.

"Els infants es fan més agressius i tenen una tendència més pronunciada a barallar-se", comenta. "Vaig veure que alguns nens i nenes tenien eslògans polítics pintats als braços.  Els infants no estan acostumats a veure i experimentar tal violència", denuncia la directora. 

Lesescoles en altres parts del país tambés’han vist afectades. A Adén (al sud del país) i Taiz s’han denunciat assalts i amenaces a alumnes i professors.