Iemen: infants en perill per l’augment de la violència

La violència desfermada després de les manifestacions antigovernamentals al Iemen amenaça seriosament la seguretat dels infants. Molts infants participen en manifestacions i estan exposats a diversos perills. Des que van començar els disturbis a principi de febrer, s’ha denunciat la mort de 19 xiquets a les ciutats de Sana, Ibb, Aden i Mukalla.

“Els xiquets són les primeres víctimes i els més vulnerables davant de qualsevol malestar social o emergència”, afirma Geert Cappelaere, representant d’UNICEF al Iemen. “Ens hem d’assegurar que els enfrontaments entre adults no arriben als xiquets”.

“La situació és especialmentalarmant”, segons George Abu-Zulof, especialista en protecció infantil d’UNICEF. A més a més, amb la darrera intensificació de la violència s’espera que la tensió augmente a tot el país.

“Al Iemen hi ha molts pares que continuen duent els fills a les manifestacions, els exposen a riscos i  la situació de vulnerabilitat augmenta enmig de perills mortals”, afirma Ahmed Al-Gorashi, president de SEYAJ, una organització dedicada a la protecció de la infància. Al-Gorashi advertix totes les parts del conflicte sobre els riscos de portar infants a les manifestacions.

Els xiquets tenen por d’anar escola

A l’escola Moath Ibn Jabal de Sana, capital del Iemen, Iusub explica com l’afecta la crisi. “El meu germà, les meues germanes i jo no vam anar a escola durant una setmana. Teníem molta por”.

  

Per la seua part, Bushra Al-Bukari i la seua germana Manar, d’11 i 10 anys respectivament, conten que fa una setmana sentiren els dispars de les forces de seguretat que intentaven fer callar la protesta. “Estàvem atemorits. No podem anar a escola ni jugar al carrer”.

Jamila Al-Mujahid, la directora de l’escola, ha notat que la tensió i la violència creixent han afectat no només l’assistència a classe, sinó també el comportament i rendiment escolar.

“Els xiquets es fan més agressius i tenen més tendència a barallar-se”, comenta. “He vist que alguns xiquets tenien eslògans polítics pintats als braços. Els xiquets no estan acostumats a veure i viure esta violència”, denuncia la directora.

Les escoles en altres parts del país tambés’han vist afectades per la situació. A Aden (al sud del país) i Taiz s’han denunciat atacs i amenaces a alumnes i professors.